Keresés
Close this search box.

Hírek

A járvány ideje alatt megnőtt az alkoholfogyasztás

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az alkoholfogyasztás a Covid-19 világjárvány idején „második egészségügyi válsághoz” vezethet. Ugyanis az otthon tartózkodás idején nőtt az alkoholos italok értékesítése.

A Portsmouth-i Egyetem kutatói attól tartanak, hogy a korlátozások során tapasztalható alkoholfogyasztás további következményekkel járhat, hosszabb távú egészségügyi problémákat okozhatnak a veszélyeztetett személyek számára, így elkezdték ezt vizsgálni. Az egyetemi kutatók egy csoportja azon dolgozik, hogy feltárja, hány ember fordul az alkoholhoz, hogy kezelje a stresszt, szorongást és az unalmat a leállás során, miután értesüléseik szerint az alkohol értékesítése világszerte 291 % -kal nőtt a világjárvány idején – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Mivel nem volt rá példa az elmúlt időszakban, hogy a világon ilyen sok millió ember el legyen szigetelve a munkahelyétől, barátaitól, és családjától, az emberek különböző megoldási stratégiákkal próbálják átvészelni ezt az időszakot. Az egyetem által indított anonim felmérésben önkéntesek vesznek részt, akik hetente jelentik az alkoholfogyasztást, stresszt és unalomszintet, és rögzítik a változásokat. A felmérés első hetében az emberek a világ minden tájáról jelentkeztek.

Csak az Egyesült Államokban az alkoholértékesítés 55 % -kal ugrott meg a március 21-el záruló héten, amikor az államok, köztük New York és Kalifornia, otthoni tartózkodásra vonatkozó rendelkezéseket vezettek be a COVID-19 terjedésének megfékezésére.

A Nielsen piackutató cég adatai szerint a szeszes italok eladásai 75 % -kal, a sör 66 % -kal, a bor pedig 42 % -kal nőttek ugyanezen időpontokban 2019-hez viszonyítva. Az amerikai likőrkereskedők óriási növekedést tapasztaltak a desztillált alkoholtartalmú italok értékesítésében

Az Egyesült Királyságban a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) azt találta, hogy noha az eladások összmennyisége összesen 5,1 %-kal csökkent, az élelmiszerboltok márciusban erős növekedésről számoltak be, az értékesítés 10,4 %-kal ugrott meg az alapvető élelmiszerek felvásárlása miatt, az online élelmiszer-értékesítés mértéke márciusban pedig több, mint kétszerese volt az elmúlt évi azonos hónapénak: 101 %-kal emelkedett.

Eközben a főként alkoholt értékesítő üzletekben a volumen 31,4 %-kal növekedett. Azt is hozzá kell tenni, hogy az Alcohol Change UK új kutatása szerint a megkérdezettek közül minden ötödik ember (21%) azt állítja, hogy a pandémiában többet iszik. Harmaduk azonban (35%) azt mondja, hogy kevesebbet iszik, vagy azt állítja, hogy abbahagyta az ivást.

Az Ír Köztársaságban az új adatok azt mutatják, hogy az otthoni alkohol értékesítése az elmúlt hetekben csaknem 40 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Körülbelül 158 millió eurót költöttek a kereskedelemben kívüli alkoholra az április 5-ig tartó négy hétben.

Patricia Callan, az alkoholtartalmú italok gyártóinak reprezentatív csoportját képviselő Drinks Ireland igazgatója azt mondta, hogy a kocsmák, éttermek és szállodák bezárásával arra számítanak, hogy az értékesítés a kereskedelmi egységekre helyeződik át, és ott növekedni fog.

– Ez a növekedés azonban nem fogja ellensúlyozni a helyben történő fogyasztás értékesítésének veszteségeit, ezért azt várjuk, hogy az általános alkoholfogyasztás csökkenni fog – mondta.

Szlovákiában is nő a fogyasztás. Az Eurostat adatai szerint az átlagos szlovák polgár így is körülbelül 12 liter alkoholt fogyaszt évente, azaz teljes havi kiadásainak 2,5%-át költi alkoholra.

Noha a pandémiában fokozódhat az italok fogyasztására irányuló belső késztetés, és számos tévhit terjedhet a belsőleges alkalmazás hatékonyságáról, a szakértők azt tanácsolják az embereknek, hogy minimalizálják az alkoholfogyasztást, hogy csökkentsék a betegségre való érzékenységüket.

Ebben a hónapban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozatot adott ki, amelyben a kormányokat sürgeti az alkoholfogyasztás korlátozására. A WHO szerint az alkoholfogyasztás számos fertőző és nem fertőző betegséggel és mentálhigiénés rendellenességgel jár, amelyek a személyeket sebezhetőbbé tehetik a COVID-19-el szemben.

A jelenlegi helyzetben tehát nem látható pontosan világviszonylatban, hogy milyen lesz a termékpálya idei éve, kompenzálja-e a kiskereskedelmi forgalom a vendéglátóegységekben kiesett fogyasztást, ám ettől még ez a tevékenység nem esik korlátozás alá, fogyaszthatunk alkoholt, de figyeljünk a mértékre!

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés