Hírek
A hústermékek származását is jelölni kell
A sertéshúsoknál bevezetett jelölési előírás pozitív tapasztalatai alapján újabb termékkörökre terjesztette ki a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium (AM) – ismertette Nagy István agrárminiszter.
A július 15-től érvényes szabályok értelmében ezentúl a juh-, a kecske- és a baromfihúsnál is egyértelműen, jól látható módon fel kell tüntetni a származási országot, emellett a csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél zászlóval kell jelölni a magyar terményeket – közölte az Agrárminisztérium, írta meg a Magyar Nemzet.
Nagy István emlékeztetett, január 15. óta a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött, fogyasztóknak értékesített sertéshús csomagolásán az állat származási helyét és – ha eltérő – a vágási helyét jól látható módon fel kell tüntetni. Az előírás célja a lakosság korrekt tájékoztatása, annak érdekében, hogy a különböző származású húsok egymástól egyértelműen elkülöníthetők legyenek. A miniszter kiemelte, a vásárlók és az ágazati szereplők visszajelzései kedvezők.
Fotó: MTI
A csomagolatlanul értékesített, hazai termesztésű zöldségek és gyümölcsök mellett ezentúl magyar zászlót is láthatnak majd a vásárlók, egyéb esetben azonban továbbra is elegendő a szöveges tájékoztatás. Az előírás a termelői piacokat nem érinti.
Nagy István hozzátette: az Agrárminisztérium a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a vásárlók számára segítse a tudatos választás lehetőségét, a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban.
agrotrend.hu / Magyar Nemzet