Hírek

A húsimádóknak az állati marad még az igazi

Egyre nagyobb az igény a húsmentes termékek iránt, de mindenki más okból választ ilyen élelmiszereket. Egy felmérés szerint tavaly 50 százalékkal bővült a húshelyettesítők piaca, a félkész termékek forgalma pedig 70 százalékkal ugrott meg.

Míg néhány évtizede fantasztikumként kezelték, nemrégen különlegességként írtunk a műhúsról, addig mára már Kaposváron és Siófokon is működik olyan gyors­étterem, ahol bárki vásárolhat ilyen hamburgert.

Fotó: Pixabay

Egy friss, országos kutatás szerint mégis a magyar fogyasztók 84 százaléka gyakran fogyaszt húst vagy húskészítményt, dacára annak, hogy tisztában vannak a húselőállítás környezetre gyakorolt hatásaival. A vizsgálat eredményeiből az is kiderült, hogy a magyarok számára fontosabb ennél az a meggyőződés, hogy a megfelelő fehérjebevitel, illetve az emberi szervezet számára optimális táplálkozás elképzelhetetlen hús nélkül.

A válaszadók 90 százaléka vélekedik így, s abban is egyetértettek, hogy az élvezeti faktor miatt sem mondanának le a húsról. A válaszadók háromnegyede ugyanis azt mondta, az állati eredetű húsok íze nem helyettesíthető mással. Nem így gondolja ezt Dékmár Szilvia, a Via-Vega kézműves vegán termékek megálmodója, aki maga is növényi alapú étkezést követ.

 – Vannak olyanok, mint én, akik nem szeretik a húst és azok, akik környezettudatosak – mondta kérdésünkre Dékmár Szilvia. Hozzátette azt is: a vásárlók között vannak olyanok is, akik állat- vagy éppen klímavédelmi okokból mondanak le a szaftos falatokról, s olyanok is, akik szükségképpen egészségügyi okokból döntenek így. Mindenesetre a zöldségkedvelők számára egyre több lehetőség nyílik arra, hogy a klasszikus saláta-, rántottgomba-menün kívül kreatívabb ételeket is fogyaszthassanak étteremben.

Szilvia által előállított termékek kézzel, természetes alapanyagokból készültek, tartósítószert nem tartalmaznak. Az egyik legkedveltebb termék náluk például a darált húst helyettesítő termékük, amely többféle ízben is kapható. Ebből készült ételt akár Kaposváron is fogyaszthatnak a vendégek. De a legújabb hamburgerpogácsából készített szendvicsek a Balatonnál is beszerezhetőek már.

 

A vendéghez igazítják az étlapot

Az egy éve megnyitott Memoriae étteremben éppen azért fordítanak különös figyelmet a speciális étkezési igényű vendégekre, mert tapasztalják, a létszámuk egyre növekszik.

– Ez sokszor párosul glutén- és laktózmentes étel rendelésével is. Ebből lehet arra is következtetni, hogy egyre többen küzdenek különböző egészségügyi problémákkal, így laktóz-, illetve gluténérzékenységgel, valamint arra, hogy egyre többen változtatnak a táplálkozáson az egészség vagy az ideológiai meggyőződés jegyében, és választják a vegetáriánus vagy vegán életmódot – mondta lapunk kérdésére Juhász Lívia étteremvezető.

S mivel az étlap szezonális, mindig az adott idénynek megfelelő alapanyagokból kreálnak olyan fogásokat, amelyek élménnyé teszik az étkezést.

– Törekszünk arra, hogy változatos, a megszokottól kissé eltérő alapanyagok is visszaköszönjenek az étlapról – tette hozzá az étteremvezető. Vegán desszertek is kóstolhatóak nálunk, júniustól vegán reggelivel is várjuk kedves vendégeinket.

agrotrend.hu / SONLINE, Koszorus Rita

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés