Hírek
A hazai élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására
Magyarországon lesz elég élelmiszer, nincs szükség a spájzolásra – nyilatkozta a napokban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.
Amit tapasztalhatunk, hogy a készletezés miatt valóban felléphet átmeneti tőkehúshiány, és egyes csirkehús-termékek ára is megugrott. Az exportlehetőségek szűkülésével itt maradó árumennyiség azonban megjelenik majd a boltokban is.
fotó: agrotrend.hu
A helyzet elég furcsa, ugyanis míg az agrárium szereplői azon gondolkodnak, hogy az exportpiacok beszűkülése miatt hova tegyék azokat a termékeket, amelyeket korábban exportáltak, és Magyarországon több élelmiszer lesz, mint amire szükségünk van, addig az emberek a boltokban egyszerűen lerabolják a polcokat attól félve, hogy nem lesz áru.
Pedig ennek éppen az ellenkezője várható – mondta Győrffy Balázs, aki szerint Magyarországon nem azért üresek a polcok, mert nincs termék, hanem azért, mert olyan volumenben vásárol a lakosság, hogy egész egyszerűen a logisztikai rendszer nem képes ilyen gyorsan pótolni a termékeket.
A tényeket tekintve azonban, a háttérben, az élelmiszeripari előállítóknál minden termék rendelkezésre áll bőségesen – hangsúlyozta az elnök.
Szavai szerint Magyarország 120-150 százalékban önellátó különböző termékcsoportokban, vagyis a termelésünk egy jelentős részét minden évben képesek vagyunk exportálni is.
A lakosság nyugodtan abbahagyhatja a spájzolást, amit egyébként emberileg megért, de nem racionális tett. Nem kell félni – hangsúlyozta Győrffy Balázs.
agrotrend.hu