Hírek
A hagyományokhoz hűen, mesterséges anyagok nélkül, konyhai hulladékokkal is lehet tojást festeni
Mesterséges úton előállított festékek helyett természetes, a konyhánkban is megtalálható anyagokkal színezzük meg a tojáshéjat
Először furcsa lehet a mesterséges festék által adott színekhez szokott szemnek a természetes tojásfestés eredményeként létrejövő natúr színek sokasága, de megéri energiát fektetni bele, jó tapasztalat és még fenntartható módszer.
fotó: thekitchn.com/
Néhány tipp az első natúr tojásfestő projekthez:
- Nagy segítség lehet a ternésszetes tojásfestés során, ha sikerül fehér héjú tojásokat beszereznünk, ezeken sokkal látványosabban jelennek meg a színek. Ha mégis csak barna héjú tojásoakt sikerült szerezni, kkor érdemesebb a legvilágosabbakat kiválasztani.
- A mesterséges tojásfesték nélküli díszítéshez sokkal több idő kell. Érdemes 4-5 órára, vagy akár egész éjszakára a festőlében hagyni a tojásokat, hogy minél szebb színeket kapjunk.
- Érdemes a tojásokat a festés előtt ecettel, mosogatószerrel zsírtalanítani, így lesznek élénkebbek és egyöntetűek a kész színek.
A festés során megkülönböztetünk forró és hidegmódszeres eljárást. A forró módszer lényege, hogy együtt főzzük a tojásokat a festéklével, és utána abban is hagyjuk ázni és kihűlni őket a megfelelő árnyalat érdekében. A megfestett tojások felületét tovbb díszíthetjük.
A hideg módszer esetében A festéklét felfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd hidegen tesszük bele a korábban megfőzött és lehűtött tojásokat. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha viaszos írókázással vagy gyertyacsepegtetéssel akarunk mintát felvinni a tojáshéjra, amit a forró festék leoldana.
fotó: thekitchn.com/
A színezőket az alábbiak szerint készítjük:
1 pohár aprított zöldséget, illetve annak héját 2 pohár vízzel forrástól számított 20 percig összefőzünk, a szín fixálásához teszünk bele 1/4 kiskanál sót és 1/4 kiskanál 20 százalékos ecetet. Többet ne mert az ecet felpuhítja a tojáshéjat.
A kurkumaporból vagy instant kávéból 1 evő-kanállal teszünk 2 pohár vízhez, a hagymahéj lehet 1/2 pohár is, mert meglepően erős színező. A vörösbort hígítás nélkül érdemes használni.
Az áztatást üvegedényben (pohárban, befőttesüvegben) végezzük, hogy a festék a tojást fogja be, ne az edényt.
Barna héjú tojások színezőanyagai:
- Kamilla: okkersárga
- Kávé: karamell
- Kurkumapor: sárga
- Vöröshagyma száraz héja: lilásbordó
- Vörösbor: barna
- Céklahéj: vörösesbarna
- Lilahagyma száraz héja: őzbarna
- Lilakáposzta: zöldeskék
Fehér héjú tojások további színezőanyagai:
- Sárgarépahéj: sárga
- Lilakáposzta: kék
- Fehér káposzta: sárgászöld
- Céklahéj: rózsaszín
- Spenót: zöld
- Vörösbor: kékesbordó
Áldott Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!
agrotrend.hu