Hírek
A hagyományok ízei szilveszterkor
Malac, káposzta, hagymás tört burgonya: a leghagyományosabb ízeket kínálják a mostani, szokatlan helyzetben is.
A babonák és a hagyományok is meghatározzák azt, hogy mit keresnek az éttermekben év végén a magyarok: bár a jelenlegi helyzetben arra nincsen lehetõség, hogy egy étterembe beülve fogyasszunk el szilveszteri menüt, otthonainkba rendelhetjük ezeket az ételeket – írja az Infostart.
Fotó: pixabay.com
Kenessey Ferenc, a Kiscsillag étterem tulajdonosa a családi múlt hagyományos gasztronómiájának ízeit igyekszik szilveszterkor és újévkor is a vendégeikkel megismertetni. A vendéglõs dinasztiából származó Kenesei családja már 1750-ben vendéglõt üzemeltetett a Hûvösvölgyben: itt saját családi állatállományukból készített hurkát, kolbászt, szalonnát, sülteket kínáltak, mondta el Kenessey Ferenc az InfoRádiónak.
"Abban az idõben minden porcikáját feldolgozták a sertésnek: a májas hurkát nem rizzsel, hanem zsemlével készítették, hidegen kenyérre kenték, ennek fantasztikus íze volt nagymamám elmondása szerint. A disznótoros tálon hurkát, kolbászt, sülteket kínáltak, mellette töltött káposztát készítettek, a következõ napra pedig korhelylevest fõztek füstölt hússal és tejföllel. Dédnagymamám rétese híres volt: nyáron termõ gyümölcsöket feldolgozva készítette télen, ezen kívül fánkot sütöttek és azt is házi baracklekvárral kínálták. A nagymamám és anyukám készítette ételek visszarepítettek ebbe a korba, ezt próbálom a vendégeknek én is megmutatni" – mondta el.
Az étteremtulajdonos szerint míg régen csak szezonális élelmiszerek voltak kaphatók, most már minden ott van a boltok polcain, de ilyenkor sem fogy minden. Halat és kapirgálós állatokból készült ételeket nem esznek, mert azzal a babona szerint elúszik a szerencse, vagy az állatok elkaparják. A disznó viszont kitúrja a szerencsét, amire ebben az idõszakban mindenkinek szüksége is van.
"Mi sertést, malacokat készítünk, illetve házi vegyes ízelítõt, házi készítésû tepertõkrémmel, padlizsánkrémmel és füstölt kolbásszal, kerti zöldségekkel" – sorolja éttermének menüjét Kenesei Ferenc. "Készülünk korhelylevessel, bárányragulevessel, készítünk sült malaccsászár, bébicsülköt pékné módra és töltött káposztát dédnagymamám receptje alapján. Elengedhetetlen ilyenkor a lencsefõzelék is, mivel az is hozza a szerencsét a babona szerint. A jelenlegi helyzethez alkalmazkodva pedig fél malacot is sütünk vele sült káposztával és steakburgonyával, amelyet akkora társaságok tudnak elfogyasztani otthonukban, amekkorák jelenleg összegyûlhetnek."