Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A hagyományok ízei szilveszterkor

Malac, káposzta, hagymás tört burgonya: a leghagyományosabb ízeket kínálják a mostani, szokatlan helyzetben is.

A babonák és a hagyományok is meghatározzák azt, hogy mit keresnek az éttermekben év végén a magyarok: bár a jelenlegi helyzetben arra nincsen lehetõség, hogy egy étterembe beülve fogyasszunk el szilveszteri menüt, otthonainkba rendelhetjük ezeket az ételeket – írja az Infostart.

Fotó: pixabay.com

Kenessey Ferenc, a Kiscsillag étterem tulajdonosa a családi múlt hagyományos gasztronómiájának ízeit igyekszik szilveszterkor és újévkor is a vendégeikkel megismertetni. A vendéglõs dinasztiából származó Kenesei családja már 1750-ben vendéglõt üzemeltetett a Hûvösvölgyben: itt saját családi állatállományukból készített hurkát, kolbászt, szalonnát, sülteket kínáltak, mondta el Kenessey Ferenc az InfoRádiónak.

"Abban az idõben minden porcikáját feldolgozták a sertésnek: a májas hurkát nem rizzsel, hanem zsemlével készítették, hidegen kenyérre kenték, ennek fantasztikus íze volt nagymamám elmondása szerint. A disznótoros tálon hurkát, kolbászt, sülteket kínáltak, mellette töltött káposztát készítettek, a következõ napra pedig korhelylevest fõztek füstölt hússal és tejföllel. Dédnagymamám rétese híres volt: nyáron termõ gyümölcsöket feldolgozva készítette télen, ezen kívül fánkot sütöttek és azt is házi baracklekvárral kínálták. A nagymamám és anyukám készítette ételek visszarepítettek ebbe a korba, ezt próbálom a vendégeknek én is megmutatni" – mondta el.

Az étteremtulajdonos szerint míg régen csak szezonális élelmiszerek voltak kaphatók, most már minden ott van a boltok polcain, de ilyenkor sem fogy minden. Halat és kapirgálós állatokból készült ételeket nem esznek, mert azzal a babona szerint elúszik a szerencse, vagy az állatok elkaparják. A disznó viszont kitúrja a szerencsét, amire ebben az idõszakban mindenkinek szüksége is van.

"Mi sertést, malacokat készítünk, illetve házi vegyes ízelítõt, házi készítésû tepertõkrémmel, padlizsánkrémmel és füstölt kolbásszal, kerti zöldségekkel" – sorolja éttermének menüjét Kenesei Ferenc. "Készülünk korhelylevessel, bárányragulevessel, készítünk sült malaccsászár, bébicsülköt pékné módra és töltött káposztát dédnagymamám receptje alapján. Elengedhetetlen ilyenkor a lencsefõzelék is, mivel az is hozza a szerencsét a babona szerint. A jelenlegi helyzethez alkalmazkodva pedig fél malacot is sütünk vele sült káposztával és steakburgonyával, amelyet akkora társaságok tudnak elfogyasztani otthonukban, amekkorák jelenleg összegyûlhetnek."

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés