Hírek
A friss halhúsra is pályázható a kiváló minőségű élelmiszer védjegy
Újabb élelmiszer előtt nyílt meg a KMÉ-védjegy pályázati lehetőség. Mostantól már a friss halhúsra – élő halra vagy friss és előkészített halászati termékekre – is benyújtható a kérelem.
Az egészséges és változatos táplálkozásban méltán birtokol előkelő helyet a hal, amely ezután a KMÉ-védjegy menüjét is gazdagítja. Legalábbis a pályázható termékkört mindenképp! A friss halhús – élő hal, friss és előkészített halászati termékek – esetében a védjegyhasználatot a haltermelő vagy a halászati termékeket előállító halfeldolgozó vállalkozás kérvényezheti – írta a Magyar Állatetnyésztők Szövetsége.
Milyen hallal lehet pályázni?
A KMÉ-védjeggyel jutalmazott halnak garantáltan hormonmentes, illetve hormonhatású hozamfokozótól mentes termelésből, továbbá szigorúan ellenőrzött minőségű vízből kell származnia.
A hal csak elismert halfajta vagy hibrid lehet, melynek tenyésztése, lehalászása, szállítása és előkészítése során a technológiai, higiéniai előírásokon túl az állatjóléti követelmények is messzemenően teljesülnek. A halhús frissességéhez nem férhet kétség, ugyanis sem fagyasztott, sem pedig felengedett hal nem hozható forgalomba KMÉ tanúsítással. A pályázati lehetőség kizárólag édesvízi élő hal vagy friss és előkészített halászati termék számára érhető el.
A további pályázati feltételekről a kategóriára vonatkozó speciális tanúsítási követelményekben olvashatnak.
Hogyan lehet megszerezni a védjegyet?
A védjegyhasználati jog elnyeréséhez elektronikus úton lehet pályázni.
Meddig lehet pályázni?
A megnyitott termékkategóriákban – így a friss halhús esetében is – bármikor beadható a pályázat, nincs megszabott határidő. Azonban a gyorsabb elbírálás érdekében érdemes figyelemmel kísérni a bírálóbizottsági ülésnaptárt és legalább két héttel a soron következő ülés előtt benyújtani a pályázatot, így a helyszíni auditra és az esetleges hiánypótlásra is mihamarabb sor kerülhet.
agrotrend.hu / MÁSZ