Hírek
A dohány áttörést hozhat a laboratóriumi húsgyártás területén
Átalakított dohánynövények közreműködésével könnyíti meg a sejttenyésztett hús előállítását egy izraeli biotechnológiai startup. A BioBetter módszere úgy módosítja a „gazdaszervezetet”, hogy az a sejtszaporításhoz szükséges összetevőket akár nagyüzemben is elő tudja állítani.
Az állati izomsejtekből laboratóriumban legyártott hús technológiájára sokan az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik potenciálisan hatékony fegyvereként tekintenek, mivel elméletileg a húsipar energia-, föld- és vízigényét radikálisan csökkenteni lehetne vele – írta a Store Insider. A gond csupán annyi, hogy a növényi alapú imitátumokkal ellentétben, a művi kitermelésüket övező nehézségek miatt a mesterséges hús előállításához elengedhetetlen sejtnövekedési faktorok elérhetősége korlátozott.
Ezt a problémát a BioBetter úgy igyekszik áthidalni, hogy olyan génszekvenciákat integrál a dohánysejtekbe, amely beidomítja őket a sejtnövekedési faktorok intenzív léptékű előállítására. Ezt a rekombináns DNS-nek nevezett technológiát más területeken, például az orvosi inzulin előállításában egyébként már aktívan alkalmazzák.
Fotó: Adobe Stock
Jelenleg a növekedési faktorokat – az inzulint és a transzferrint – általában haszonállatokból gyűjtik össze, ami megnehezíti az anyagok nagy volumenű beszerzését.
Ami azt illeti, élesztő erjesztésével vagy baktériumokkal is elő lehet állítani őket, de ezekhez a megoldásokhoz drága létesítményekre van szükség. A The Good Food Institute nevű nonprofit szervezet szerint századára kellene csökkenteni az inzulin- és transzferringyártás költségeit ahhoz, hogy a sejttenyésztett hús gazdaságilag életképes alternatíva legyen. A BioBetter projektje mindazonáltal azt sugallja, hogy terjedelmes dohányültetvények hadrendbe állításával a növekedési faktorok ömlesztett előállítása rentábilissá tehető.
agrotrend.hu / Store Insider