Hírek

A benzinkutak szerint beindult a mezőgazdasági felvásárlás, de lépett a lakosság is

Az Európa-szerte jellemző üzemanyaghiány a következő hónapokban csak fokozódni fog.

Létrehozva:

|

Nemcsak a Balaton partján tapasztalhatunk készlethiányos benzinkutakat, hanem a frekventált, turisták által kedvelt helyeken is. Több visszajelzés jött a fővárosból, Szegedről, Békés-megye környékéről, Székesfehérvárról, hogy az elmúlt napokban nagyon komoly nehézséget okozott az üzemanyaghiány a benzinkutakon. "A folyamatokat tekintve azt látjuk, hogy ez várhatóan a következő napokban sem oldódik meg" – nyilatkozta az InfoRádiónak Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Magyarországon és Európa-szerte is üzemanyaghiány van. Mindezt tetézi az a tény, hogy a Mol százhalombattai finomítójában a következő két hónapban a cég eddigi legnagyobb karbantartása zajlik, ami jelentős kapacitáscsökkenést fog eredményezni. Ezt a kiesést próbálja megoldani a magyar kormány a stratégiai készletek egy részének felszabadításával, viszont ezekből a készletekből csupán a nagy benzinkutak fognak kapni.

Fotó: MTI

Bujdos Eszter szerint. Mint mondta, a kiszállítások már elkezdődtek a benzinkutakra, de a nagyjából 186 millió literes készlet a magyar forgalom alapján – óvatos becslés szerint – nagyjából két hétre elegendő.

A pánikvásárlás egyértelműen megjelent a kutakon, bár még a Mol is azt kérte a tankolóktól, mindenki próbáljon meg egy kicsit tudatosabban tankolni, autózni, vagy esetleg spórolni. A kutak visszajelzései szerint a mezőgazdaság részéről nagyon komoly felvásárlási hullám indult el, de a lakosság is inkább teletankolta az autóját, mint hogy üzemanyag nélkül maradjon.

A szakértő elmondta: ha volumen tekintetében nézzük, a gázolaj iránti kereslet sokkal nagyobb ebben az időszakban, mint a benziné. A benzinfelhasználás a vendégmunkások szabadságolása miatt nő, hiszen ők Nyugat-Európából jellemzően augusztusban térnek haza, és majd szeptember elején mennek vissza Németországba, Hollandiába, illetve a nyugat-európai régióba. "A benzinkereslet ilyenkor komolyan jelentkezik, de inkább a gázolaj mutat hiányt, akár a teljes európai piacon" – mondta Bujdosó Eszter.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook