Hírek

A Balatont fenyegető veszélyes halat fogtak

A Zalából előkerült jaguársügér újabb figyelmeztetés, ugyanis a folyó összeköttetésben van a Balatonnal.

Létrehozva:

|

Különleges trópusi halak viszik már a prímet a Hévízi-termáltóban. Hiába mutatnak jól, mégis hatalmas károkat okoznak a vízben – írja a Pecaverzum az RTL Fókusz című műsora alapján. A hévízi termáltó kivezető csatornája télen sem fagy be, így kedvező életfeltételeket biztosít azon trópusi halaknak, amelyek télen elpusztulnának a hideg vizű, magyar folyókban.

„Vannak bizony olyan akváriumi haltenyésztők, akik szándékosan helyeznek ki bizonyos fajokat annak érdekében, hogy a természetes vízben költségmentesen fel tudják őket nevelni, majd jelentős haszonnal értékesíteni” – mondta Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője.

Fotó: wiimedia

Az utóbbi években a trópusi példányok (mint például a citrom- vagy jaguársügér) teljesen átvették az uralmat a kifolyóban, és a vízterület ökoszisztémáját átalakították. A jaguársügér „elég komoly szájberendezéssel, fogakkal rendelkezik”.

A kutatók szerint a legtöbb problémát okozó amurgéb faj Ázsiából egy halszállítmánnyal került a magyar folyókba, és az évek során olyan hibrid szaporodási rendszerrel alkalmazkodott a környezetéhez, amivel az őshonos fajok teljes területét, kiváltképp az év halának választott lápi pócot veszélyezteti.

„Egy-két jaguársügér-előfordulás már a Zalában datálható. Horgászoknak sikerült megfogni, tehát valaki vagy oda direktbe beengedte, vagy valamilyen módon megtalálta az az egyed az átszökésnek a lehetőségét” – mondta Weiperth András, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa. Ez pedig azt jelenti, hogy a Balatont is elérhetik ezek az inváziós fajok.

agrotrend.hu / Infostart

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook