Gazdálkodás
Új fajtákkal és modernizációval fenntarthatóvá válhat a hazai diótermesztés
Sokan már tavaly eldöntötték, hogy a híres magyar dió alapfajtáknak – így az alsószentiváni 117-esnek és a milotai 10-esnek – a kivágásukkal végleg búcsút intenek, mivel ezt a mostani klímát már nem bírja egyik sem, ugyanis kívülről hiába látszott teljesen egészségesnek a gyümölcs, belül a bél bebarnult. Helyettük inkább kaliforniai fajtákra váltottak. Az éghajlatváltozás miatt a hazai ültetvényeken új fajták telepítésére van szükség. Akkor lehet ugyanis jövedelmező a diótermesztés, ha nagy hozamú fajtákat telepítünk és kizárólag olyan technológiával, hogy érvényesülni is tudjon ez a tulajdonságuk.

Fotó: Pixabay
Sokan a kései fakadású fajtákkal kísérleteztek, amelynek köszönhetően a tavaszi fagykárok ezeket az ültetvényeket elkerülték, így stabil volt a termés, ezért az intenzív ültetvényekben 3 tonna szárított dióra számítanak, viszont a fiatalabb ültetvényekben eltérők ezek a termésátlagok, de a cél az intenzív ültetvényekben egyértelműen a 2,5-3 tonna elérése. Magyarországon 10 ezer hektáron foglalkoznak diótermesztéssel, a különböző térségek termésátlagai között jelentős különbségek vannak: míg a korszerű technológiát alkalmazó intenzív ültetvényeken közepes, csaknem 3,5 tonna termésre számíthatnak hektáronként, a kevésbé modernizált területeken 1,5 tonna termés várható.
A klímaváltozás hatásai mellett az ágazatnak további nehézségekkel is szembe kellett néznie az idei évben: jelentős volt a növényvédelmi kihívás. Még az év első fele biztató volt és úgy tűnt, hogy a dióburok fúrólégy kisebb pusztítást végez, de végül egy kései fertőzéshullám végig ment az országon, ami csak a dió zöld burkát károsította, a dióbelet nem érte el a kártétel. A fajtaválasztás és a folyamatos korszerűsítés ezért jelentősen befolyásolja az éves terméshozamokat.
Az észak-keleti diótermő tájakon a késői fagyok pusztítottak, a középső országrészben az aszályos, forró nyár okozott károkat, de különösen nagy volt a csapadékhiány a nyár első felében, pedig akkor kellett volna igazán, mert ilyenkor derül ki, hogy milyen méretű lesz a dió – végül kisebb lett a termés mérete. A nyugati országrészben a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső okozta a gondokat, ami a virágzás idején tönkre teheti a beporzást.
Fontos tudni azt, hogy az alap diófajtáink a csúcs rügyből teremnek, de az új fajtatulajdonságok képesek oldalrügyből is fejleszteni virágot és ezekkel a tulajdonságokkal akár három-négyszer is magasabb lehet a termés, mint az alapfajtáknál.
Az ágazat számára több lehetőség is kínálkozik: ilyen az élelmiszeripari üzem fejlesztése, a kertészeti gépbeszerzés, a gazdaságátadási pályázat, az öntözési közösségek létrehozása. Sokan abban bíznak, hogy a növényvédelmi problémák nagy részét megoldhatják azzal, hogy az öntözéssel még jobb kondícióban tudják tartani a fákat.
Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu
