Gazdálkodás

Szántóföld

Zöldugarral mindent!

2023. évtől új támogatási rendszer lép hatályba, melynek előírásai jelentősen befolyásolhatják a vetésszerkezetet.

Az egyik legfontosabb szabályozási elem, hogy

  • a szántóterület 4%-án parlagoltatni kell (beleértve a helyrajzi számhoz tartozó nem termő fás sávokat, bokros területeket, stb.),
  • vagy a szántóterület 3%-án szükséges parlagoltatni, és 4%-án nitrogénmegkötő növényeket és/vagy zöldtrágya célú másodvetést kell termeszteni.

Az Agrár-környezetgazdálkodási programban és a VP ÖKO-ban résztvevők a parlagra vonatkozó előírásokat, kizárólag zöldugarral tudják teljesíteni, ugyanis az AKG-ban a pihentetett terület nem támogatható!
Ebben az esetben javasolt a 4% parlag előírást választani, így 4% zöldugar területtel teljesíthető az előírás. Ezzel a következő évekre is megfelel a követelményeknek!

Ennek tükrében, szeretnénk figyelmébe ajánlani pillangós zöldugar keverékünket, melyet március 31-ig kedvezőbb áron vásárolhat meg a www.agrarauditker.hu oldalon keresztül!

 

 

A pillangós zöldugar számos előnnyel rendelkezik:

  • jó szárazságtűrő keverék, vízigénye alacsony, ezért a talaj víztartalmát kevésbé csökkenti
  • gyors és intenzív növekedésű keverék, ennek ellenére nem ad kezelhetetlen zöldtömeget
  • hosszan évelő, 3-5 évig a területen marad. Fajtaösszetételének köszönhetően különböző adottságú talajokon is jól teljesítő keverék.
  • március közepe – április, vagy augusztus második fele, illetve szeptember a javasolt vetésideje.
  • javasolt vetőmagnormája 20-25 kg/ha
  • nitrogénmegkötő összetevőkből áll, ezért a keverékre szálas fehérjenövény támogatás is igényelhető! A minimális vetőmagszükséglet betartása (15 kg lucerna) 22 kg/ha vetőmag normával teljesíthető.

A keveréknek összefüggő állománynak kell lenni, ezért javasoljuk a zöldugar felülvetést azoknak a gazdáknak, akiknek pl. aszállyal érintett területei voltak, és ezeket a területeket AKG előírás teljesítésében számolták el.

A fenti információk, a jelenleg elérhető szakmai kiadványok alapján a megjelenéskori időpontban aktuálisak.

 

AGRÁR AUDITKER KFT.
9200 Mosonmagyaróvár, Ostermayer u. 24.
Email: vetomag@agrarauditker.hu
+36-30/536-0526

(X)

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook