Gazdálkodás

Szántóföld

Virtuális határszemle 1. – Home office a szántóföldi növénytermesztésben

A jelen járványügyi helyzet számos változást hozott a mindennapjainkba. Nem csak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is nagyobb odafigyelést igényel ez az időszak. A mezőgazdasági munka pedig kiemelt figyelemnek örvend, hiszen a megtermelt élelmiszer most nagyobb szerepet kap, mint ahogyan azt sokunk az élete során eddig elképzelte. Az agrárium tehát nem állhat le, sőt most még pontosabban és nagyobb erőbefektetéssel kell dolgoznunk.

Létrehozva:

|

Ehhez nyújt segítséget a KITE Zrt. idén január végén debütált PGR rendszere. Mi most is gőzerővel dolgozunk azért, hogy a K+F tevékenységünk segítségével a jövő agráriuma a jelen mindennapjainak a része legyen. A PrecZone digitális megoldásaival olyan lehetőségek tárulnak fel előttünk, amelyek akár azt is lehetővé teszik, hogy a szántóföldre se kelljen kimenni egy adott területről származó információ vagy adat megszerzésért.

A most induló sorozatunkkal azt szeretnénk megmutatni, hogy a különböző szolgáltatások hogyan segíthetik könnyebbé tenni a mindennapos munkát akár a karosszékből is. Elsőként lássuk a műholdfelvételek vizsgálatára és elemzésére alkalmas PrecSat és PrecSat Pro alkalmazásokat.

A PrecSat és PrecSat Pro olyan speciális űrfelvétel-böngészők, ahol a felhasználók megtekinthetik a NASA Landsat műholdcsalád és az ESA Sentinel-2 műholdjai által készített felvételeket a mezőgazdasági területekről. A Landsat és Sentinel-2 űrfelvételek a földfelszín elemzését a látható és az emberi szem számára láthatatlan spektrumokban végzik.

Ezeknek a különböző spektrális csatornáknak a kombinálásával a földfelszín folyamatos változása követhető nyomon, megismerhető a vegetáció alakulása, a mezőgazdasági területek, valamint a városok, illetve a városi környezet tér- és időbeli változása.

Az elmúlt közel 50 évben, 16 naponta a Landsat műholdcsalád által több mint 4 millió űrfelvétel készült el egy-egy területről. Ezek vizsgálatát végezhetjük el a PrecSat alkalmazásban.

A PrecSat Pro számára pedig két Sentinel-2 műhold (Sentinel-2A és Sentinel-2B) biztosítja a nagy felbontású műholdképek használatát. A Sentinel-2 műholdak konstellációjának köszönhetően kb. 5 napos visszatérési idő mellett készülnek el a felvételek. A PrecSat és PrecSat Pro alkalmazások lehetővé teszik, hogy a hisztorikus módon elemezzük a mezőgazdasági tábláink változásait.

Az alkalmazásokban különböző ikonok segítik az egyes nézetek közötti böngészést, amely az egyes spektrális csatornák kombinálása és különböző számított ún. vegetációs indexek megjelenítését teszi lehetővé.

Bővebb információkért tekintse meg a videónkat, látogassa meg honlapunkat!

Kite Zrt.

(X)

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook