Gazdálkodás

Szántóföld

Veszélyben a talajok minősége

A klímaváltozás mellett az intenzív mezőgazdasági termelés is sokat rontott a termőföldek állapotán. Bár a szakemberek szerint Magyarország termőföldjei Nyugat-Európához viszonyítva még viszonylag jó állapotban vannak, a mező- és erdőgazdasági területek mintegy ötven százalékát veszélyezteti a talajromlás. Az egészséges talajéletért a gazdálkodók is tehetnek. A fenntartható termelési módokkal pedig nemcsak a talajok minőségét javíthatják, hanem az új agrártámogatási rendszerben is többlettámogatást kaphatnak.

Riasztó tempóban romlik a termőföld állapota, a talajok minőségére a klímaváltozás és a nagyüzemi mezőgazdasági gyakorlat is súlyos hatást gyakorol, írja a Magyar Nemzet. A talajtani szakemberek szerint a víz- és szélerózió, a hirtelen lezúduló nagyobb mennyiségű csapadék, valamint az aszályos időszakok hektikus váltakozása gyorsítja a termőtalajok pusztulását. A szélsőséges klimatikus viszonyok mellett azonban az emberi tevékenység is potenciális veszélyforrásnak számít. Az intenzív termelési technológiák alkalmazása, a túl sok műtrágyahasználat, a szűkített vetésforgók mind a talajminőség romlásához vezetnek.

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete szerint Magyarország termőföldjei Nyugat-Európához viszonyítva még viszonylag jó állapotban vannak, bár a szántóföldi művelésű területek több mint harmada, az ország területének negyede valamilyen mértékben már erodálódott. A mező- és erdőgazdasági területek mintegy hatvan százaléka veszélyeztetett a talajdegradáció által. 

Termőtalajaink az uniós országokéhoz képest viszonylag jó állapotban vannak, de megfigyelhetők a káros folyamatok: a savanyodás, a szikesedés, a víz és a szél okozta erózió, defláció. A mezőgazdasági művelésű területeink 52 százaléka a termelés szempontjából valamilyen mértékben csökkent értékű. A talaj termőképességének megóvása azért is fontos, mert a talajminőség romlásával veszélyeztetjük az élelmiszerek minőségét is – olvasható a szövetség elemzésében.

Mi a talaj? A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató kiadványában szereplő definíció szerint a talaj ásványi részecskékből, élőlényekből, vízből, levegőből és szerves anyagokból áll, tehát élő, de a mai állítások szerint nem megújuló erőforrásnak számít. A jó talaj olyan, mint a jó kenyér – kovász, szerves anyag, porozitás, víztartás –, ha nem vigyázunk rá, „zsemlemorzsa” lesz, azaz szerkezetességét, megfelelő víz- és tápanyag-gazdálkodását elvesztve porrá válik a felszíne. 

Fotó: MTI

A talaj minősége ugyanakkor nem csak környezetvédelmi szempontból fontos, hiszen a megfelelő kondícióban lévő termőföld a jó termés alapja. 

A műtrágyák és a növényvédő szerek túlzott használata ugyanakkor mára sok helyen kizsigerelte a talajt, ami miatt csökkennek a terméshozamok. Ugyanakkor míg egyes gazdák a felhasznált műtrágya mennyiségének növelésével válaszolnak erre a helyzetre, a fenntarthatóságot szem előtt tartó termelők a talajélet ösztönzését célzó termelési módokkal és megoldásokkal válaszolnak erre a problémára. Ez utóbbi sajnos még nem számít általános megoldásnak a magyar gazdatársadalomban. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Vincze Ambrus talajmegújítási specialista, növényorvos szerint a gazdálkodók egy jelentős része nagyon nehezen engedi el a régi, megszokott módszereket, s csak kevesen vannak azok, akik készek arra, hogy teljes szemléletváltással reformálják meg a gazdaságukat. – Váltani akarnak a gazdák, de még a mostani válságos időszak ellenére is sokan megmaradnak a megszokott módszereknél – jegyezte meg. 

A talajegészség öt alapelve mentén a teljes gazdaságszemléletet át lehet alakítani. A takarónövényekkel és a biológiai tápanyagokkal pedig újjá lehet építeni azokat az elemeket, amelyek hozzásegítik a gazdálkodókat ahhoz, hogy évről évre stabil eredményeket érjenek el. Mindezt az idén elinduló új közös agrárpolitika is támogatja. A megváltozott támogatási rendszerben a korábbinál jóval nagyobb teret kapnak a fenntartható gazdálkodási formák. Az új agro-ökológiai alapprogramban a gazdálkodók számos jó gyakorlat közül választhatnak, a vállalásaik után pedig többlettámogatást szerezhetnek. Ilyenek például a talajtakarás, a növénytermesztés diverzfikációja, a másodvetések alkalmazása.

 A környezeti célkitűzések teljesítése a többlettámogatások mellett hosszú távú gazdasági előnnyel is jár. A megfelelő agrotechnika használatával javul a talaj tápanyag- és vízmegtartó képessége, a biológiai sokféleség növelése enyhítheti a klímaváltozás negatív hatásait.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés