Gazdálkodás

Szántóföld

Várakozáson felüli termésátlagra képes az öntözésbiztonság

A megváltozott éghajlati viszonyok miatt öntözés nélkül ma már biztonságos növénytermesztést folytatni nagyon nehéz, sőt nem is lehet. Ezt felismerve a magyar kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy minél nagyobb legyen az öntözött területek aránya. Erről beszélt Nagy István agrárminiszter a Lajta-Hanság Zrt. hársfamajori telepén rendezett és ünnepélyes keretek között átadott öntözésfejlesztési beruházáson.

Létrehozva:

|

A miniszter emlékeztetett: jelenleg 87 ezer hektárnyi az a terület, amelyet rendszeresen öntöznek a gazdák, a cél azonban az, hogy 2030-ra elérjük a 400 ezer hektárt, amely megfelel az európai átlagnak. A termőterületek 8 százaléka lehet így öntözött.


Fotó: Joseph Fulgham / Pixabay

– Ehhez olyan pályázatot ír ki a kormány, amely öntözési közösségek létrehozását szorgalmazza és ezeknek a közösségeknek a működési költségeit 90 százalékban vissza nem térítendő támogatásban is részesíti. A most elfogadott stratégiai tervben 70 milliárd forint áll rendelkezésre ezeknek az új öntözési berendezéseknek és technológiáknak a megvalósítására. Az öntözési területek növelése érdekében a kormány a gazdák támogatására eltörölte a vízdíjat, s ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a beruházás önköltsége minél gyorsabban megtérüljön – hangoztatta a szaktárca vezetője.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója az előzményekről szólva azt mondta, hogy a hársfamajori beruházással a lehető legtöbb területet szerették volna öntözhetővé tenni saját jogon, vagy pedig öntözési közösségeken keresztül. Ez utóbbi azért volt szerencsésebb megoldás a vezérigazgató szerint, mert a földek általában szétdaraboltak, ezért ha a nagyobb terület lefedése a cél, akkor az csak a helyi gazdákkal közösen hozható létre.

– Ahol korábban kukoricát termesztettünk öntözetlen körülmények között, ott három tonnás átlaggal lehetett csak számolni, míg öntözéssel akár 10-21 tonna is betakarítható. Ebben a térségben a közeli csatornarendszerekből vesszük ki a vizet, de ahol nem ilyen egyszerű a helyzet, ott ki kell építeni hozzá az vízutánpótlást. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert az egész ország jól ellátott vízzel – nyilatkozta Makai Szabolcs.

„A Lajta-Hanság Zrt.-t egyébként a Talentis Agro Holding egyik ékköveként tartják számon cégcsoporton belül – ami nem az aranykoronára és a föld minőségére értendő elsősorban, hanem a vállalat működtetésére, a profi menedzsmentre és a kihasználandó lehetőségekre. A most átadott öntözésfejlesztési beruházással bátran kijelenthető ezért az, hogy ez a színvonal Nyugat-Európában bárhol megállná a helyét. Lajta-Hanság Zrt”.

Bottlik László, a Talentis Agro Zrt. növénytermesztési divíziójának vezetője több érdekes részletet is elárult az átadó ünnepségen. Mint kiderült: a Lajta-Hanság Zrt. területén 270 hektárt képes öntözni az új rendszer, amelyhez a Hanság-főcsatornából kapják a vizet. A beruházás szerves része volt egy vadvédelmi kerítéshálózat kiépítése is, mivel korábban a jelentős vadkár miatt lehetetlenné vált a kapásnövények termesztése, ezért választották a kalászost és repcét, amelyekben később szintén jelentős volt a kártétel. Rekord gyorsasággal megtörtént a kivitelezés, ami mögött komoly tervezési és beszerzési munka áll.

– Tavaly már egy próbaidőszakon túl voltunk és a szezont végig öntöztük: ennek a beruházásnak köszönhetően a várakozáson felüli termésátlagok születtek, ami rögtön bebizonyította a megtérülését – összegezte Bottlik László.

A precíziós gazdálkodási technológiával is jól kiegészíthető a most átadott beruházás. A változó dózisú öntözés például minden pillanatban figyel a gazdaságos vízkijuttatásra, ezért olyan meteorológiai állomásokat helyeztek el a rendszer mellé, amely összhangba hozza a lehullott csapadékot az öntözött vízmennyiséggel. A területeket különböző zónákra tudják osztani a víztérképek alapján, amelyeknek köszönhetően ezek a zónák csak a szükséges vízmennyiséget kapják meg – így figyelve a költséghatékonyságra.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció / Talentis Agro – Kommunikáció

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook