Gazdálkodás
Szántóföld
Változnak a növényvédelmi technológiák
Több természeti tényező együttes változása a szántóföldi technológiák változtatására kényszeríti a gabonatermesztőket.
Az őszi kalászosok növényvédelmét folyvást nehezíti egyebek között a hatékony vegyszerek kivonása, a felmelegedéssel az újabb kártevők megjelenése. Az egyre szigorúbb egészség- és környezetvédelmi intézkedések miatt a gazdálkodók nem tudják megoldani a növényvédelmet kizárólag kémiai hatóanyagokkal. A jövőben a termesztési technológia szakaszainak összehangolásával, az összes lehetséges védekezési mód kihasználásával lehetséges a kártevőket kordában tartani – írja a teol.hu.
fotó: pixnio.com
Szabó Balázs növényvédelmi mérnök az ökotermesztésben szerzett tapasztalatai alapján állítja: agrotechnikai eljárásokkal lehetséges a vegyszerhasználatot minimálisra csökkenteni.
– A szántóföldi módszerek lényeges eleme a vetésváltás, továbbá az árvakelések felszámolásával megelőzhetjük a kártevők felszaporodását, csökkenthetjük a fuzáriumfertőzés veszélyét. Fontos továbbá az is, hogy ellenálló fajtákat válasszunk. A vetőmagvak minősége, a vetések idejének optimalizálása, a vetés mélysége, az alkalmazott vetőmagnorma meghatározza a kialakuló állomány minőségét és ezáltal a növények egészségét élettartamuk egészében. Úgy tűnik, a nitrogén használata sem egyértelmű a termesztők körében. Ezzel a tápanyaggal különösen óvatosan kell bánni, mert ha túladagolás történik, az állomány kevésbé tud ellenállni a betegségeknek – magyarázta a szakember.
A felmelegedéssel újabb és agresszív gyomfajok is megjelennek a szántókon. Hazánkban a kalászosok őszi gyomirtása általánossá vált. – Erre kényszerítenek bennünket a jelentősen megváltozott gyomtársulások. Ezért nem előnyös az alacsony vetőmagnormával dolgozni, a korán elvetett kalászosoknak alig van erejük elnyomni a gyomokat. Ilyenformán a tavaszi gyomirtás idejére lényegében tönkremennek a kalászos kultúrák. Az őszi gyomirtás előnyösebb azért is, mert tavasszal egyszerűbben, kevesebb költséggel megoldható a védekezés – mondta el Szabó Balázs.
agrotrend.hu / teol.hu