Gazdálkodás

Szántóföld

Tovább nő a biotermelés súlya a világban

A legfrissebb adatok szerint világszinten 1,6 százalékkal, 72,3 millió hektárra nőtt a biogazdálkodásba bevont mezőgazdasági területek nagysága.

A biogazdálkodásba bevont termőföld nagysága 1,6 százalékkal, 1,1 millió hektárral nőtt 2019-ben az előző évhez képest, és tovább bővült az ökológiai kiskereskedelem is a vizsgált 187 országban – derül ki az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) és a Biogazdálkodási Kutató Intézet (FiBL) által 2021 februárjában közzétett statisztikai évkönyvből – írja a Világgazdaság. A kiadvány szerint 2019 végén összesen 72,3 millió hektáron folytattak ellenőrzött biogazdálkodást.

Ausztrália rendelkezik a legnagyobb ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági területtel (35,7 millió hektár), ezt Argentína (3,7 millió hektár) és Spanyolország (2,4 millió hektár) követi. Az ausztráliai ökológiai termőföldek nagy területe miatt a globális ökológiai mezőgazdasági földterületek fele a csendes-óceáni térségben található (36 millió hektár).

Fotó: Shutterstock

A kontinensek összevetésében Európa 16,5 millió hektáros biogazdálkodással művelt területével a második, ezt Latin-Amerika követi 8,3 millió hektárral. Ázsia kivételével – főként az ökológiai gazdálkodással művelt kínai területek csökkenése miatt – a biogazdálkodással művelt terület minden kontinensen nőtt 2018-hoz képest.

Az ökológiai gazdálkodással megművelt földek aránya az összes mezőgazdasági területhez képest még így is alig éri el az 1,5 százalékot. Ám ez csak a nagy átlag, számos országban jóval magasabb az arány. Teljes mezőgazsági területének 41 százalékán folytat ellenőrzött ökológiai gazdálkodást Liechtenstein, 26,1 százalékán Ausztria és 24,9 százalékán Sao Tomé és Príncipe.

A kiadványból kiderül az is, hogy egyes indiai államok a következő években előreláthatóan száz százalékban organikus gazdálkodásra kívánnak áttérni. A vizsgált országok közül tizenhat országban az összes mezőgazdasági földterület 10 százalékán vagy annál nagyobb arányú területen jellemző az ökológiai gazdálkodás.

A világban 2019-ben 3,1 millió biotermelőről számoltak be. Továbbra is India rendelkezik a legtöbb ilyen gazdálkodóval, számuk meghaladja az 1,3 milliót, őket követi 210 ezerrel Uganda és 204 ezerrel Etiópia. A kistermelők többsége belső ellenőrzési rendszer szerinti csoportos ökológiai tanúsítással rendelkezik. Az adatok alapján nem meglepő, hogy a világ biopiacának kínálati és keresleti helye földrajzilag továbbra is elkülönül egymástól.

A bioélelmiszerek globális piaca 2019-ben elérte a 106 milliárd eurót. Az Egyesült Államok 44,7 milliárd euróval a vezető, ezt követi 12 milliárd eurós értékkel Németország és 11,3 milliárd euróval Franciaország. A dán és a svájci fogyasztók költöttek a legtöbbet bioélelmiszerekre, fejenként 344, illetve 338 eurót. A legnagyobb piaci részesedéssel Dánia rendelkezett, ott a teljes élelmiszerpiac 12,1 százalékát tette ki a bioélelmiszer.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés