Gazdálkodás
Szántóföld
Nem befolyásolja a bíbor színű elszíneződés a kukoricatermést
A sötét színű kukorica gyakran megfigyelhető jelenség, sőt, néha az egész kukoricamező bíbor színű is lehet. Ezt tapasztalták Németországban. Ennek oka azonban nem mindig a foszforhiányra vezethető vissza.
A fiatal kukoricának az antocianinok általi elszíneződése világszerte előfordul – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
– Az okok változatosak, és egyáltalán nem pusztán a rossz foszforellátottság okozhatja. Az ilyen vörös-lila elszíneződés jó foszforellátottságú állományban is ismertek – állítja Hermann Heidweiler, a DLR tanácsadója.
Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Az elszíneződés okai között szerepel ebben az évben az alacsony hőmérséklet, valamint az erősen változó nappali és éjszakai hőmérsékletek okozta stressz, illetve a talaj tömörülése is.
Hermann Heidweiler megfigyelései szerint a fajta is nagy szerepet játszik.
– Regionális fajtavizsgálatunkban a különböző fajták kifejezetten eltérő tüneteket mutatnak ugyanolyan helyszíni viszonyok között, mint az elővetemény, talajművelés módja, tápanyag-ellátás – mondta.
A bíbor szín a hatleveles stádium után gyorsan növekedhet hirtelen hőmérsék-letingadozás és magasabb páratartalom mellett. Az elszíneződés azonban a termést nem befolyásolja.
Heidweiler szerint ezért érdemes türelemmel átvészelni ezt a változékony időszakot.
agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara