Gazdálkodás

Szántóföld

Miért hagyja veszni talajának termőképességét?!

Az idén is minden héten különböző híreket s véleményeket lehetett hallani folyamatosan az időjósoktól, a hírekben, a gazdáktól, termelőktől:

„Nem várható eső ezen a héten sem…”

„Már túl sok az eső az ország néhány részén…”

„Nem telítődtek vízzel a talajok…”

„A csapadék hiány egyre súlyosabb veszteségeket okoz…”

„A termést veszélyezteti az aszály…”

„Utolsó pillanatban menekült meg a kukorica…”

A szántóföldi termesztés kockázatossága évről-évre folyamatosan nő a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt. Az időjárás okozta veszélyek, sőt károk, minden évben kerülgetik a gazdákat is és meg is jelennek, amelyek rövid távon az adott növényeket gyötrik meg, de közép- és hosszútávon a termőtalajok minőségét rombolják.

A TERMőTALAJOKRA HATÓ KÁROS HATÁSOK LEHETNEK:

időjárástól származók, azaz

  • sok csapadék, belvíz,

  • csapadékhiány,

  • tartós aszály,

  • légköri aszály,

egyéb emberi behatások, azaz

  • rosszul és/vagy rosszkor elvégzett szántás és más talajműveletek,

  • szerves anyag (szármaradvány) elherdálása, jelentős és folyamatos csökkentése,

  • nem okszerű kemizálás,

  • Nitrogén-ciklus felborítása, a talajok N-mentesítésének előidézése,

  • mikroorganizmusok mennyiségének jelentős csökkentése.

 

A SZERVES ANYAG ELVESZTEGETÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEI

  • szűk művelhetőségi talajnedvesség tartomány,

  • gyenge nedvesség visszatartás,

  • gyorsan ülepedő talaj,

  • nagy érzékenység a tömörödésre,

  • rövid hatástartam (pl. lazítás után!),

  • eliszapolódó, majd kérgesedő talajszerkezet,

  • hasznos talajbiológiai folyamatok szünetelése.

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A TALAJBAKTÉRIUMOKRA, TALAJALGÁKRA?

  • Folyamatosan degradálódik a talajok állapota.

  • A lebutított vetésszerkezet renyhe talajéletet okoz.

  • Romlik a talajok termékenysége.

  • A felhasznált kemikáliák szükségesek, de károsak a talaj számára.

  • A nagyipari mezőgazdaság a termőtalajok harmadát tette tönkre.

  • Csökken a talajok széntároló (megkötő) képessége, nő a CO2 kibocsájtás az atmoszférába.

  • Nincs szerves-anyag utánpótlás.

 

őRÜLT TEMPÓBAN OLVAD A LÁBUNK ALATT A TALAJ és AZ ÓRA KETYEG…

  • Csak Európában óránként 11 hektárral kevesebb a szántóföld!

  • Évente 50 ezer km2 –rel kevesebb mezőgazdasági terület a világon!

  • 75 milliárd tonna termőföld semmisül meg évente!

  • 17 –szer gyorsabb a TALAJ pusztulása, mint az épülése Európában!

 

A gazdák felelőssége, hogy a TERMőTALAJ regenerálásával csökkentik-e a CO2-kibocsátást!

  • Az ökológiai szemléletű gazdálkodásra való áttéréssel

  • Szántás kerülésével, ha lehetséges

  • Talajoltással (pl. humifikáció)

  • Szerves-anyagok feltárásával (szárbontással)

  • Gazdagabb vetésforgó alkalmazásával?!

 

Mit nyújt mindehhez a BactoFil technológia?

  • Légköri nitrogén bevitelét a körforgásba, a felvehetetlen tápanyagok felvehetővé alakítását.

  • Humifikációt.

  • Gyorsabb csírázást, kelést, erősebb gyökérzetet.

  • A műtrágyák jobb hasznosulását.

  • Talajszerkezet javulást, könnyebb talajművelést, hosszabb távon üzemanyag megtakarítást.

  • Jobb vízháztartást, vízmegtartást, szárazságtűrést.

  • A növényvédelem hatékony támogatását.

  • Komplex növénytámogatást, BIZTOSABB termést!

 

A SZERVESANYAG-GAZDÁLKODÁS A HOSSZÚTÁVÚ JÖVEDELMEZő TERMELÉS ALAPJA!

Itt a legnagyobb jelentősége a növénymaradványoknak van, mert ezekhez a növény a talajból már 1x felvette a szükséges szervetlen makro-, mezo- és mikroelemeket, melyekből és a levegőből megkötött széndioxidból állított elő szerves anyagot.

Ha VISSZAKEVERJÜK a talajba, akkor a szemterméssel kivont tápelemek kivételével mindent visszajuttatunk, amit a növény onnan felhasznált.

A kukorica betakarítása után közel 10-15 tonna gyökér és szár marad vissza. Ennek a tápelem tartalma hektáronként (Tóth és Kismányoky, 2012.)

100-130 kg N, 50-70 kg P2O5 és 80-170 kg K2O

 

AMI HÁNY FORINTOT IS ÉR MA LISTAÁRON?????

MI A MEGOLDÁS?

Az AGRO.bio javaslata a szerves anyag gazdálkodásához a CELL® használata, amelynek segítségével gyorsítjuk a növényi maradványok elbontását, és javítjuk azok hasznosulását.

Mindez megfelelő agrotechnikával és a CELL® használatával ennek a 70-80%-a már az utónövény számára felvehetővé tehető. Az így biztosított tápelemek hasznosulása pedig nagyságrendekkel jobb, mint az egy adagban kiadott nagy mennyiségű műtrágyáké.

Ha a CELL® cellulózbontóval gyorsan jelentősen lecsökkentjük a kukoricaszár mennyiségét a talajban, akkor kisebb lesz a rajtuk megtalálható növényi kórokozók élettere és áttelelési esélye és a jövőben segítséget nyújt majd a különböző penészgombák (Fusarium sp., Aspergillus sp.) kártételének mérsékléséhez, így nő a növényvédelem hatékonysága és javul az utóvetemény egészségi állapota.

Felhasználási javaslat: A CELL® cellulózbontó oltóanyagot (1 l/ha) közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba VISSZA kell dolgozni.

Kedvező csomagajánlatunkkért

CELL® + TrichoMax

és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat. www.agrobio.hu

 

Daoda Zoltán

szakmai igazgató

AGRO.bio Hungary Kft.

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés