Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Lépjen egy szinttel feljebb az LG őszi kalászos fajtáival!

Nagyobb termés, jobb termésbiztonság, kiszámíthatóbb értékesítés. E gondolatkör szellemében alakítjuk, fejlesztjük hazai őszi búza kínálatunkat. A piaci igényeket szem előtt tartva, olyan fajtákat ajánlunk, amelyek jól alkalmazkodnak a Kárpát-medence olykor szélsőséges környezeti adottságaihoz, és a széles körben elterjedt termesztési gyakorlathoz.

Az elmúlt évek alatt nagy piaci karriert futott be korai érésű ALTIGO fajtánk. Kedvező agronómiai tulajdonságainak köszönhetően évek óta jól teljesít üzemi körülmények között. Ezért, jelenleg is meghatározó részét képezi fajta ajánlatunknak. Alkalmazkodóképessége és megbízhatósága miatt az ALTIGO versenyképes a legelterjedtebb hazai fajtákkal, nem csak kísérleti, de üzemi körülmények között is. Mindazoknak ajánljuk, akik egy sokszorosan kipróbált fajtával érzik biztonságban a nagy termést.

A közép-korai érésű AIRBUS habitusa hasonló az ALTIGO-hoz, kalásza szálkás. Tipikusan „B” sütőipari minőségű, malmi búza. Termés- és minőség stabilitásban jelent előrelépést a régebbi fajtáinkhoz képest. Gazdasági értékmérő tulajdonságainak összessége alapján versenyképes a köztermesztésben jelenleg meghatározó fajtákkal. Azoknak ajánljuk, akik a nagy termés mellett a jó minőséget is elvárják és a termesztés technológiával támogatják a fajta képességeinek kibontakozását.

A középkorai érésű, szálkás kalászú LG ARMSTRONG nagyon jó kombinációja a termőképességnek és a terménykereskedelem által elvárt malomipari minőségnek. Közép magas, erős szára miatt megdőlésétől nem kell tartani. Igen kedvező betegség ellenállóság jellemzi. Azoknak ajánljuk, akiknek kevésbé intenzív körülmények között is helytállni képes fajtára van szükségük, amellyel a jó termés és széles körben elvárt minőség is elérhető.

Az LG ARMSTRONG összesített eredménye a posztregisztrációs fajtakísérletekben, 2021.

(Forrás: GOSZ-VSZT őszi búza posztregisztrációs fajtakísérletek, korai érésű csoport, 2021.)

A középérésű, tar kalászú LG ABSALON sokra képes, mert egészséges. Ezt jól mutatja, hogy még a provokációs kísérletekben is kiváló ellenállóságot mutatott a legfontosabb kórokozókkal szemben. Magyarországon jelenleg 3. éves fajtajelölt. Az első két évben a NÉBIH kísérletiben, 16-ból 9 helyen 9,0 t/ha feletti terméseredménnyel takarították be. Azoknak ajánljuk, akik az átlagos, illetve jó adottságú területeiken intenzív gazdálkodással kiemelkedő termést kívánnak elérni.

Az LG ABSALON termése a fajtaminősítő kísérletekben a sztenderdekhez viszonyítva

(Forrás: NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletek, középérésű csoport eredményei, 2020. és 2021.)

Koraisága és alkalmazkodóképessége miatt az LG APILCO a környező országokban már az egyik legszélesebb körben termesztett Limagrain fajta. Tar kalászú, korai érésű. Kiváló termőképesség és nagyon jó termés stabilitás jellemzi. 2021-ben az IKR Agrár Kft. üzemi kísérleteiben, 44 fajta közül a 3. legnagyobb termést érte el. Jó alkalmazkodó képességének köszönhetően a kedvezőtlenebb adottságú termőhelyeken is jelentős terméselőnyt mutatott.

Az LG APILCO terméseredményei az IKR Agrár Kft. üzemi kísérleteiben, 2021.

(Forrás: IKR Agrár Kft., 2021.)

őszi árpa kínálatunkból a középérésű LG TRIUMPH robosztus megjelenésű, hatsoros kalászú fajta. Nagy termőképességű takarmány árpa, jó hektolitertömeggel. Erős produktív bokrosodás, kiváló télállóság, és nagyon jó betegség ellenállóság jellemzi. Főleg a jó adottságú területeken mutatkozik meg terméselőnye. Ezért azoknak ajánljuk, akik az árpát is intenzíven termelik, és a fajtától kiemelkedő termést várnak el.

A korai érés és a jó alkalmazkodó képesség nagyszerű kombinációja a hatsoros kalászú LG ZEBRA. Különlegessége, hogy rezisztens az árpa sárga törpülés (BYDV) vírusára. Ez a tulajdonsága korai vetés esetén nagyobb biztonságot jelent a vírus okozta terméscsökkenéssel szemben.

A rövidebb tenyészidő általában kompromisszumot jelent a termésben, de nem az LG ZEBRA esetében. Azoknak ajánljuk, akik a korai betakarítás mellett a kellemes meglepetéseket is szeretik.

LG őszi árpa fajták terméseredményei, 2022.

Limagrain fejlesztési kísérletek, 4 helyszín átlaga

A fajtáink vetőmagja iránt növekvő igények kielégítése érdekében olyan forgalmazói és vetőmag előállítói együttműködést alakítottunk ki, amely biztosítja minden vásárlónk számára a jó minőségű vetőmag közvetlen elérhetőségét, ezért a Limagrain őszi kalászos fajták vetőmagjait a Proventus Trade Kft. forgalmazza, viszont az LG ARMSTRONG a Pannonmag Agrár kínálatában érhető el.

A Limagrain és forgalmazó partnerinek felkészült szakemberei az Önök rendelkezésére állnak, hogy javaslatokkal és megoldásokkal segítsék a fajtaválasztást!

Bővebb információ: https://www.lgseeds.hu/termekek

Mórocz Péter
Termékfejlesztési vezető

(X)

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés