Gazdálkodás
Szántóföld
Külföldön csemege a magyar kukorica
Javában zajlik a csemegekukorica betakarítása Somogyban. Idén az időjárás kedvezett a növénynek, kiemelkedő termésre számítanak a gazdák. A csemegekukorica 95 százaléka külföldre kerül, konzerv és fagyasztott formában.
Javában zajlik a csemegekukorica betakarítása Somogyban – írja a sonline.hu. Idén az időjárás kedvezett a növénynek, kiemelkedő termésre számítanak a gazdák. A csemegekukorica 95 százaléka külföldre kerül konzerv és fagyasztott formában.
Minden nap frissen szedett csemegekukoricájával érkezik a kaposvári nagypiacra Domonkos Árpád. Csövenként 130 forintért kínálja, s a tervek szerint idén október elejéig ki tudja szolgálni vevőit. – Volt kellő mennyiségű csapadék és mindig jókor jött, így nem kellett öntöznünk, emellett pedig melegből se volt hiány, szépen ki tudtak fejlődni a szemek – mondta el Domonkos Árpád, aki Somogyaszalóban már több mint tíz éve foglalkozik csemegekukorica termesztésével.
Fotó: sonline.hu
Az országban Hajdú-Bihar és Békés megyében termesztik a növényt a legnagyobb területen. – Somogyban 172 hektáron foglalkoznak csemegekukoricával – mondta el Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.
– A legnagyobb csemegekukorica-termőterület Berzencén és Balatonbogláron van. A termés 85 százalékát már betakarították a gazdák Somogyban. Berek Gábor megjegyezte: Magyarország Európa legnagyobb termelője és a világ második legnagyobb kukoricakonzerv-exportőre.
Idén a vetéskori aszály, majd a későbbi nagy esőzések miatt egy-másfél hetet csúszott a szezon, de a minőség jó és 500 ezer tonna körüli termés várható országosan.
A hazai csemegekukorica-fogyasztás mindössze évi 1-1,5 kiló személyenként. Magas a szénhidrát- és viszonylag alacsony a fehérje- és a zsírtartalma.
agrotrend.hu / sonline.hu