Gazdálkodás

Szántóföld

Kötelező szerződést kötni a torma felvásárlására

A meggy már lejárt, de a „torma témában” még nem késő – már ami a szerződéskötéseket illeti.

Változott ugyanis a szabályozás. Az imént említett meggy, valamint az alma mellett már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. Eszerint a hazánkban termelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket e hét végéig, augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, lefedve a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét.

fotó: pxhere.com

Hasonló a helyzet az alma esetében is. A szabályozás szerint az adott évben több mint 200 tonna almát feldolgozóknak augusztus 1-jéig ugyancsak szerződéssel kell lefedniük a teljes feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékát. A kisebb almafeldolgozóknak szerencsésebb a helyzetük: elegendő a beszállítás időpontjában megkötniük az írásos szerződést. Ahogyan az is: a torma esetében (szemben az almával) nincsen mennyiségi határ.

E kötelezettség betartását a Nébih, valamint a megyei kormányhivatalok ellenőrzik. Mint az Agrárszektoron olvasható: „A kötelezettség megszegése esetén ágazatfelügyeleti bírság szabható ki, amelynek mértéke 10 ezertől 50 millió forintig terjedhet. Az érintettek a szerződés­kötési kötelezettséggel kapcsolatos kérdéseiket az mgei@nebih.gov.hu e-mail-címre küld­hetik el.”

Azoknak, akik meggy értékesítésével foglalkoznak, tudniuk kell, hogy az erre irányuló szerződések megkötésének határideje május 15-én lejárt.

Nézzük az előzményeket! „Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az alma- és meggytermelő gazdálkodók kiszámítható értékesítési környezetének megteremtése, ezért fontos lépés a termelők pozícióját erősítő, ezen gyümölcsök felvásárlásához kapcsolódó kötelező szerződéskötés bevezetése” – közölték két éve az MTI-vel. „A kötelező szerződések rendszere időben széthúzza az alkuperiódust, és megszünteti azt a gyakorlatot, ami a feldolgozás megkezdésének halogatásával, a szóbeli árinformációkkal, a beszállításkor közölt »napi árral« kényszerhelyzetbe hozta a termelőket. Ezzel tervezhetőbbé és átláthatóbbá válik a betakarítási időszak.”

agrotrend.hu / feol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés