Gazdálkodás

Szántóföld

BactoFil Kukorica, a biológiai STARTER!

A kukorica termesztésében is a vegetáció első felében a csírázás, gyökeresedés, azaz a lendületes START a meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

  1. tápanyagok hozzáférhetőségének biztosítása

A BactoFil® Kukorica talajoltó baktérium törzsei a levegő nitrogénjének megkötésével nitrogént, a talajban kötött állapotban lévő tápelemek felvehetővé tételével pedig további makro-, mezo -és mikroelemeket biztosítanak a gyökérzet számára. Ezzel gyorsabb, egyöntetűbb fejlődést, a biomassza tömegének növekedését segítik.

  1. bioaktív anyagok termelése

A gyökérzónába juttatott talajbaktériumok közössége a növény igényeinek megfelelő összetételben a csírázást és a gyökeresedést stimuláló hormonokat, vitaminokat, enzimeket, szerves savakat állít elő. Ezek az anyagok a növény fejlődésében játszanak kulcsszerepet, és hatásuk a növekedés mértékében jelentkezik.

  1. biokontroll tevékenység

A BactoFil® Kukorica talajbaktérium törzsei jelentős mennyiségű antibiotikumot és ún. sziderofor (Fe+++ megkötő) vegyületeket termelnek. Ezek a gyökérzónában fejtik ki a hatásukat, és alapvető céljuk, hogy egészségessé tegyék a gyökérzónát a káros szervezetektől, biztosítsák gyökérzet higiéniáját. Ezzel a tevékenységükkel tehát a mikróbák önmagukat és az élőhelyüket védik (mikrobiológiai önvédelem).

  1. talajszerkezet építés

A talaj építő elemeit többek között a BactoFil® Kukorica talajbaktériumai által termelt különféle anyagok (pl. cukrok, nyálkaanyagok) ragasztják össze és képeznek ezáltal ún. aggregátumokat. Segítségükkel javul a talaj szerkezetessége, illetve annak levegő-, víz- és tápanyag-gazdálkodása.

  1. cellulózbontás

A holt szerves anyag lebontásában, a humifikációban jelentős szerepe van a BactoFil® Kukorica baktérium törzseinek. Levegős viszonyok között segítik és stimulálják a elhalt növényi részek bontását, amelyek így a növények és más mikrobák számára is felvehető tápanyaggá (táphumusz) alakulnak. A szerves anyagok bontásához szükséges nitrogént a készítmény törzsei a levegőből kötik meg, csökkentve a káros pentozán hatás kialakulását.

Az elmúlt években számos üzemi kísérletben igazoltuk a BactoFil® talajoltás pozitív STARTER hatását.

A vegetáció alatt végzett fenometriai értékelések azt mutatták, hogy a gyökér- és zöldtömeg átlagosan 12-15 %-kal növekedett. Ez – a növényi növekedést és fejlődést támogató (biostimuláló) hatás – többek között a gyökérzóna megnövekedett aktivitásának (hormontermelés, tápanyagok mobilizálása) köszönhető.

A javuló növényi paraméterek (nagyobb gyökérzet és vegetációs felület) hatására a kukorica a vegetáció során jobban tudta hasznosítani a rendelkezésre álló alapanyagokat (pl. tápanyagok, víz, napfény).

Ezt az értékelések során a csövek tömegének, illetve a hosszának a változása mutatta a kontroll terület 100%-hoz viszonyítva.

Mikrobiológiai készítményeinkkel komplex mikrobiológiai START-kezelést tud biztosítani növényének, amelynek eredményességét e grafikon mutatja, a BactoFil® Kukorica, az Amalgerol® vagy a TrichoMax® készítményekkel való kombinációjának hatékonyságát az Algater talajalgás kontroll 100 %-hoz viszonyítva.

A talajoltó anyagok az ún. biostimulátorok közé tartoznak, és mint ilyenek a kukorica növekedését, fejlődését támogatják, javítják a tápanyagok felvételét. Képessé teszik a növényt egy magasabb terméshozam elérésére, illetve megnövelik a termésbiztonságot.

A BactoFil Kukoricával történő talajoltás nem önálló technológiai elem, hatása a komplex termesztés-technológia részeként érvényesül.

Alkalmazásával javul a terméspotenciál kihasználása, amit az egyéb agrotechnikai elemek és a termesztési feltételek optimalizálása is befolyásol.

A következő grafikonon a Demo Farm Projekt keretében végzett vizsgálatok eredménye is igazolja a fenti állítást. A kontroll terület 100% -hoz viszonyítva mutatja a talajoltás potenciált növelő hatását (13-14%), amely aztán a termesztési feltételek korlátozó hatásának ellenére is hozamnövekedésben (8%!) realizálódik.

(Megjegyzés: a grafikon első három paramétere a növény, míg a hozam a terület „teljesítménye”, értékét egyéb tényezők befolyásolhatták.)

Az AGRO.bio talajoltó készítményei és termékpárjai kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2020-as szezonban is. A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra (www.agrobio.hu)!

Növelje a növénytermesztés biztonságát és őrizze meg talajainak termőképességét az AGRO.bio mikrobiológiai termékeinek használatával!

Daoda Zoltán

szakmai igazgató

AGRO.bio Hungary Kft.

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés