Gazdálkodás

Szántóföld

Agrárerdészeti bemutató terület és új kamarai szolgáltatás a Szántóföldi Napokon

A kamara éves, mezőfalvi nagy rendezvényének, a Szántóföldi Napoknak területén a gyakorlatban is bemutatásra kerültek az agrárerdészeti fásítások különféle típusai. Ezzel amellett, hogy egy élhetőbb, térben is változatos kiállítási területet jött létre, a gazdák figyelme a fásításokban rejlő lehetőségekre lett irányítva, melyek megvalósításához a kamara is segítő kezet szeretne nyújtani.

Az idei évben vezetői döntés eredményeképpen a kamara részére fenntartott mintegy másfél hektáros kiállítási területen olyan jellegű fásítások történtek, melyek egyrészt néhány éven belül árnyékukkal a látogatók számára a legmelegebb napokon is kellemes környezetet biztosítanak majd, másrészt felhívják a földtulajdonosok, mezőgazdasági szakemberek figyelmét az agrárerdészeti rendszerek fontosságára, kedvező hatásaira.

Az erdőkkel, fásításokkal tarkított térségek ugyanis az időjárási szélsőségek ellen védettebbek, mint a többszáz hektáros, egybefüggő mezőgazdasági táblák. S itt ugyan arányaiban a mezőgazdasági művelés némiképp kisebb nettó területen folytatható, de ezt a nagyobb termelésbiztonság, a fásításokban termelődő faanyag, esetleg gyümölcs utáni árbevétel – összességében akár hozamnövekedést is eredményezve – megfelelően ellensúlyozhatja.

Fotó: wikimedia

Az agrárerdészeti fásítások létesítéséhez jelenleg még a Vidékfejlesztési Program alapján támogatás igényelhető a VP5-8.2.1-16 számú „Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása” című támogatási felhívásban foglaltak szerint.

Alaptámogatások:

 • Szántóföldi kultúrával kombinált agrár-erdészeti rendszer (köztes termesztés) újonnan történő létrehozása, valamint ápolása a fenntartási időszakban.
 • Gyepgazdálkodással kombinált fás legelő vagy fás kaszáló újonnan történő létrehozása és ápolása a fenntartási időszakban:
  • gyep és fa telepítésével,
  • meglévő gyep esetében fa telepítésével.
 • Mezővédő fásítás létrehozása és fenntartása a fenntartási időszakban:
  • fasor telepítésével,
  • facsoport telepítésével.

Ezen felül kiegészítő támogatás is igénybevehető például a gyepgazdálkodással kombinált fás legelő vagy fás kaszáló újonnan történő létrehozása esetén fedett szárnyék, itató vagy gémeskút létesítéséhez.

A támogatás megmarad és igényelhető lesz a 2023-ban induló uniós Közös Agrárpolitika (KAP) második pillérének forrásaiból is.

Emellett fontos tudni, hogy a köztes termesztés, a fás legelő, és fás kaszáló létesítése esetén a terület SAPS jogosultsága is megmaradhat.

Az Agrárkamara a gyakorlatban is támogatja a környezeti fenntarthatóságot: az agrárerdészeti rendszerek kialakításában gondolkodó földtulajdonosok, földművesek számára segítséget nyújtanak a kamara erdészeti szakértői, mely segítség magában foglalja a részletes tájékoztatást a lehetőségekről, a tervezés, sőt akár a kivitelezővel való kapcsolatfelvétel megszervezését is.

A kamarai kiállítási területén létrehozott bemutató fásítások jól példázzák a környezeti fenntarthatóság alapgondolatát. Bízunk benne, hogy pár éven belül árnyat adó erdei és gyümölcsfák alatt pihenhetnek a Szántóföldi Napok látogatói és kiállítói egyaránt.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés