Gazdálkodás

Szántóföld

A talajmeszezés fontossága a szántóföldi kultúrákban

Magyarországon a mezőgazdaságilag hasznosított területekből körülbelül 2,2 millió hektáron találhatunk savanyú talajokat.

Forrás: Omya

A talaj savanyúságát meghatározza a talajképzõ kõzet, illetve, hogy mekkora a kilúgzás mértéke. A talaj ezen tulajdonságait részben a termõhelyi adottságok, valamint az idõjárás határozza meg, így nem tudunk nagy hatást gyakorolni rá. Néhány savanyító tényezõ azonban egyértelmûen humán hatásra alakul ki. Ilyenek például a túlöntözés, mely a kilúgzás mértékét növeli, vagy bizonyos mûtrágyák használata is tovább savanyítja a talajt. A mai növénytermesztésben elvárt termésszintek azonban ezen mûtrágyák használata nélkül, vagy bizonyos területek, kultúrák öntözése nélkül elképzelhetetlenek.  A talaj kémhatását alapvetõen befolyásolja a kalciumtartalom is, ami viszont befolyásolható. Minél magasabb a talaj mésztartalma, annál magasabb a talajoldat pH – értéke, tehát annál kevésbé savanyú.

Milyen káros hatásai vannak a talaj savanyúságnak és a kalciumhiánynak?

Savanyú talajokban, bizonyos kationok, például az alumíniumion koncentrációja megnõhet és ez csökkenti nagyon fontos makro- és mikroelemek, például a foszfor, a kalcium és magnézium felvételét. Ennek hatására hiába áll rendelkezésre a megfelelõ mennyiségû tápanyag a talajban, a növény nem lesz képes felvenni. A savanyú talajok szerkezete rendszerint levegõtlen, tömörödött és vízgazdálkodásuk is kedvezõtlen. Nincs morzsalékos talajszerkezet, romlik a talaj mûvelhetõsége. Ezek a körülmények a talajlakó baktériumok számára sem kedveznek, csökken a nitrifikáló baktériumok tevékenysége is.

Talajjavítás vagy mésztrágyázás?

Ha a talajjavítás és a mésztrágyázás közötti különbséget szeretnénk meghatározni, akkor azt mondhatjuk, hogy az elõbbi célja a talaj kémiai tulajdonságainak jelentõs és hosszútávú megváltoztatása, amit nagyobb CaCO3 hatóanyagdózissal érünk el. A mésztrágyázás a korábbi gyakorlat szerint a 2 t/ha-nál nem nagyobb mennyiségû CaCO3 hatóanyag kijuttatását jelentette, de egy 5,5 pHKCl alatti kémhatással rendelkezõ talajon már a 300-600 kg/ha-os granulált mésztrágya-dózis (természetes kalcium-karbonát alapú) alkalmazása is jelentõs (akár 1,5 t/ha) terméstöbbletet eredményezhet a savanyúságra kevésbé érzékeny kukorica esetében is.

Mik a mésztrágyázás elõnyei?

A meszezõanyag hatására a vegetációs idõszakban növekszik a gyökérzóna pH értéke, javul a mûtrágyák hasznosulása, illetve felvehetõ kalciumot biztosít a növény számára.  A kalcium nem csak a talaj, de a növény számára is rendkívül fontos. Hiánya esetén sokféle fizikai hiánytünetet produkál a növényi szervezetben, akár súlyos növekedési rendellenességeket is. A kalciumnak kiemelkedõ szerepe van a sejtfal ellenállóképességében, a szénhidrát-anyagcserében, illetve a gyökerek megfelelõ fejlõdésében. Szántóföldi kísérletekkel bizonyított, hogy mésztrágyázás alkalmazásával terméstöbblet érhetõ el.

Forrás: Omya

Milyen termék a Calciprill?

Az Omya immár 130 éve a világ meghatározó szereplõje az ásványanyag bányászat és az ásványanyagok magasszintû feldolgozása terén. Az Omya üzemeiben a kalcium-karbonát termékek széles spektrumát állítják elõ.

Az Omya Calciprill egy legalább 91% CaCO3 (kalcium-karbonát) tartalmú granulátum. A gyártás során a mészkövet 0-100 mikron nagyságú porrá õrlik, ezt követõen alakítják ki a 2-6 mm nagyságú granulátumokat. A szemcsék garantáltan pormentesek, kijuttatása röpítõtárcsás mûtrágyaszóróval, vagy akár vetõgéppel is probléma nélkül elvégezhetõ. A kalcium-karbonát vízben nem oldódik, ezért nagyon fontos tulajdonsága a mésztrágyáknak, hogy mennyire könnyen lépnek reakcióba a talajban lévõ gyenge savakkal. A Calciprill ebben a tekintetben is kiemelkedõ teljesítményt nyújt, rendkívül gyors az oldódása. A talajban vízzel érintkezve a granulátumok hamar szétesnek, a rendkívül finom porszemcsék pedig már intenzíven oldódnak.

A KITE Zrt. kínálatában a következõ Omya termékek érhetõk el:

Omya Calciprill: 91% CaCO3

Omya Calciprill S14: 75% CaCO3 + 14 S (elemi kén)

A termékek ökológiai gazdálkodásban is felhasználhatók!

A meszezõanyag kijuttatásának tervezése során mindig támaszkodjon talajvizsgálati eredményekre.

Amennyiben még nem rendelkezik talajmintavételi eredményekkel és szolgáltatási csomagakciónk keretén belül 24 tonna Omya Calciprill mûtrágyát vásárol, akkor 12 hektár precíziós talajvizsgálatot kap ajándékba.

Ha már korábban elvégeztette a precíziós talajvizsgálatot, akkor az alábbi három féle precíziós szolgáltatásunk közül választhat, melyek egyikét 24 tonna mûtrágya vásárlása esetén elkészítjük Önnek 24 ha területre:

–  a KITErkép (termõképességi térkép) elkészítése,

– nitrogénelõírás-térkép készítése,

– meszezõanyagelõírás-térkép összeállítása.

A tájékoztatás nem teljeskörû, további információért kérjük keresse KITE szaktanácsadóját.

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés