Gazdálkodás

Szántóföld

A napraforgóé-e a jövő?

Rendkívül nehéz szezon törte meg az elmúlt évek eredményeit, miközben az elmúlt húsz év alatt a napraforgó a harmadik legfontosabb szántóföldi kultúrává nőtte ki magát. A 700 ezer hektáros 2022-es termőterület új rekordot jelent a növény hazai termesztésében.

Bár az idei rendkívül nehéz szezon megtörte az elmúlt évek jó eredményeit, a napraforgó piacvezető Syngenta prognózisa szerint a jövőben továbbra is nagy kereslet lesz a növény iránt, hangzott el a vállalat kezdeményezésére indított 6 tonna szakmai program összegző konferenciáján.

Kalmár Ferenc, a Syngenta Duna Régió vetőmag üzletágvezetője megnyitójában elmondta, a vállalatnál a kollégák szívügye ez a növény. Az elmúlt években nagyon sok pozitív élmény és öröm párosult a napraforgós termékekhez, melyek főként a termelők által elért eredményekből és megelégedettségből fakadnak. Említésre méltó tény, hogy az elmúlt 25 év során a Syngenta napraforgó hibridjeiből megközelítőleg 6,5 millió hektárnyit vetettek el az országban.”

Hozzátette, a 6 tonna programnak már a célja is inspiráló: a hibridekkel és a növényvédő szerekkel kihozni a napraforgóból a maximumot. Másrészt nagyon jó volt látni a programban résztvevő termelők és a munkatársak lelkesedését, ahogyan az egyes technológiai elemek fejlesztésével ezen a célon közösen dolgoznak.

Megnőtt a kereslet a napraforgó iránt

Tóth Tamás, a Syngenta Duna Régiójának vetőmag marketingvezetője elmondta: míg tíz éve 36 millió tonna volt a globális termelés, napjainkban a 60 millió tonna felé közeledik a megtermelt napraforgó mennyisége. Magyarország élen jár a napraforgó termesztésében, idén már 700 ezer hektáron termesztették a harmadik legfontosabb szántóföldi kultúrát, amelynek több mint hatvan százaléka Syngenta hibrid. 

A szakember kifejtette: a koronavírus világjárvány csökkentette a hagyományos idegenforgalmi és éttermi étkezési olajigényeket, viszont megnőtt az otthoni fogyasztás. Ezen kívül nagy ökológia lábnyomot hagyó pálmaolaj és a szójaolajhoz képest a napraforgó fenntarthatóbb növény, gyakorlatilag helyben önellátó lehet Európa. Az olívaültetvényeket pedig egy súlyos betegség pusztítja. Így az élelmiszeripari főszereplők figyelme is egyre inkább a napraforgó felé fordul, így a növény egyre inkább felértékelődik. Piaci információk szerint a szektoron belül is emelkedni fog a magasolajsavas napraforgó iránti igény, az ebből készült olaj egészségesebb, magasabb hőstabilitással bír, és a termék tovább eltartható.

Kitűnő genetika hordozza a nagy termést

A fenntartható, integrált gazdálkodás 3 pillére a genetika, a növényvédelem és a megfelelő agronómiai gyakorlat. Albrecht László, európai napraforgó portfólió vezető a vetőmagokkal kapcsolatosan elmondta: a felborult éghajlati folyamatok és a gazdálkodás jövedelmezőségét befolyásoló tényezők változásai nagy kihívás elé állítják a nemesítőket. A Syngenta stratégia célja, hogy portfólióját olyan hibridekkel bővítse, amelyek fokozottan ellenállóak a betegségekkel, például a peronoszpórával és egyéb kórokozókkal szemben, és jól tűrik a környezeti stresszt.

„Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Syngenta genetika még többre képes, ehhez az innovatív fajtákon túl hatékony növényvédelmi megoldásokkal és szakmai tapasztalatok átadásával segítjük a partnereinket. Európa több országban is élénken érdeklőknek a 6 tonna programunk iránt, amelyben több mint 50 gazdálkodó partnerünk bevonásával azt vizsgáljuk, hogyan lehetne a lehető legjobban kiaknázni a napraforgó genetikában rejlő potenciált.”, hangsúlyozta Ácsné Dr. Szekeres Dóra, a Syngenta olajos növények marketingmenedzsere.  

Új generációs növényvédelmi megoldások

Fábián László seedcare business manager elmondta: fontos szerepe van a növényvédelemnek, hiszen a napraforgót egyre több és több kártevő és kórokozó fenyegeti. A Syngenta új, komplex csávázási megoldása, a négy készítmény hatóanyagait egyesítő Elevation és Elevation Plus a legfontosabb időszakban óvja meg az elvetett magot.

Harmadik faktor: a hatékony technológia

A napraforgó termesztésének harmadik eleme a hatékony termesztéstechnológia, amely a talajművelést, a tápanyag-utánpótlást, a vetés, a növényvédelmet, a sorok tájolását, a sortávolságot és az öntözést foglalja magába. Dr. Piukovics László sales effectiveness manager elmondta, a korai fejlődési szakaszban a szárazság kevésbé hat negatívan a napraforgó termésére, a kritikus periódus a virágzás kezdetétől az érés végéig tart. A napraforgó összes vízigénye közel 450-470 mm a tenyészidő során. Zilahi András, a technikai fejlesztési csapat vezetője pedig a tőszám és a sortáv kérdéskörét járta körbe előadásban. A szakember hangsúlyozta: a cél egységnyi területen a kaszattermés maximalizálása a növénysűrűség és térállás optimalizálásával, maximálisan kihasználva a növények számára elérhető természeti energiaforrásokat. 

Egy nehéz évben is vannak kiemelkedő eredmények

Az idei rendkívül nehéz termesztés szezonban az eredmény 2 tonna körül várható országos átlagban, amely elmarad a korábbi évek magas eredményeitől. A termésátlag tájegységenként nagy szórást mutat, vannak olyan térségek, ahol a 4-5 tonnás eredményt is sikerült elérni. 

A rendezvényen a Syngenta díjazta az országban legjobb eredményt elérő résztvevőt: a Pannon Kft. az idei szezonban 5,2 tonna napraforgót aratott le egy hektárról. Rajtuk kívül számos termelő ért el 4,3-5,1 közötti eredményt.

agrotrend.hu / Store Insider

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés