Gazdálkodás

Szántóföld

A gabona termékláncban felmerülő minőségbiztosítási kérdések

A gabona-terméklánc kiindulópontja minőségbiztosítási oldalról a szántóföld. Itt már eldőlhet, milyen terméket tudunk megtermelni és azt hogyan lehet a továbbiakban értékesíteni.

A  búzafajták   nemesítése   az   elmúlt  évtizedekben  több  irányba  haladt  és  most  már  látszik,  a  felhasználási  irányok  alapján  más-más  szempontok  érvényesülnek.  25–30  évvel  ezelőtt  jórészt  stabil  malmi  minőséget  tudtak  a  rendelkezésre álló fajták, de alacsony volt a  hozamszint  és  időnként  növényegészségügyi  problémák  is  jelentkeztek. A  következő  irány  ezért  is  lett  a  hozam  növelése,  majd  ezt  közvetlenül követve a sikér mennyiségének növelése – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pxhere.com

Mára   eljutottunk   oda,   hogy   magas   sikértartalmú   és   nagy   hozamú  fajták  is  vannak,  de  elterjedtek  a  csak  a  nagy  termőképességre nemesített búzák is. A felhasználói szempontok alapján  a  nagyjából  5  millió  tonnás  magyarországi   búzából   1,2–1,5   millió  tonna  legalább  szükséges  a  magyar malomipar számára, körül-belül 1–1,5 millió tonna a takarmányozási  igény  és  a  fennmaradó  többlet tud exportra jutni.

Ebben   a   hármas   arányban   a   malmi szükséglet minőségi igénye a legstabilabb. A liszt gyártása során „be  lehet  állítani”  a  liszt  minőségét  adalékanyagokkal  is,  de  legalább  ennyire  fontos  az  adalékmentes,  természetes  liszt  előállítása  is.  A hagyományos  sütőipari  termékek  igénye a legalább 28–30 %-os sikértartalmú,  jó  sikérminőséggel  párosulva. 

A  hazai  minősítési  rendszer  alapján  a  B1-es  sütőipari  érték  az  elvárás. A nemesítési munka során a  sikér  tartalma  már  elérte  az  igényelt  szintet,  a  minősége  is  jó,  sőt,  jobb is az elvártnál. A sikér minőségének  mérése  azonban  már  függ  a  lisztet   felhasználó   igényétől   is.  

Korábban  nem  volt  jellemző  a  termékek  fagyasztása,  a  tészta  frissen került felhasználásra. Ez a változás hozta, hogy a sikér rugalmasságát már nem elég a terülési adattal  jellemezni,  kialakult  az  igény  a  nyújthatóság,  a  rugalmasság  és  a  vízfelvétel  mérésére  is. 

Erre  az  exportpiacok is igényt mutattak, az alveográfos  vizsgálatok  25  évvel  ezelőtt  még  ritkaságszámba  mentek, mára a „W” és „p/l” minden termelő  számára  fontos  értékszám  kell legyen. Az  exportpiaci  felhasználói  igények nem keresik a magas fehérje- és  sikértartalmú  búzát.  A  11,0%-os  fehérjetartalom   mellett   a   sikér   mennyisége  másodlagos,  a  fajsúly  és  a  nedvességtartalom  a  fontos.  Ez az igény vezetett oda, hogy a jellemzően  inkább  keményszemű,  de  alacsonyabb hozamú búzafajtákkal szemben teret nyertek az úgynevezett   lágy   búzák,   amelyeknek   a   fehérjetartalma  alacsonyabb,  de  a  hozamok     magasabbak.     Ezek     sütőipari   tulajdonsága   azonban   nem  mindenben  felel  meg  a  hazai  igényeknek, ez az eurobúza.

A  minőségi  csoportosításokban  kiemelt  szerepe  van  a  javító  minőségű  búzáknak,  magas  fehérje-,  magas sikér- és W-értékekkel. zen termékek nevüket is onnan kapták, hogy  alkalmasak  a  közepes  minőségű  búzákkal  történő  keverésre,  azok  minőségét  növelik. 

Ezeknek  a  búzáknak   azonban   csak   szűk   a   piaca,   jellemzően   egy-egy   fajta   tudja az igazán jó értékeket produkálni és emiatt nem tudott elterjedni  a  szélesebb  termelő  körben  –  ezekre  a  búzákra  áll,  hogy  nagyon  kellene a piacnak az ilyen, de egyenletes minőségben és nagy mennyiségben, fajtaazonosan. Ezekre  is  voltak  próbálkozások,  de  a  piaci  lehetőségek  felmérése  nem   volt   megfelelő,   így   sajnos   elhaltak a kezdeményezések.

Miért is fontosak a fentiek? Malmosként  és  korábban  kereskedőként  is  szembesültünk  azzal,  hogy  az  átlagminőség  lehet  jó,  de  sohasem  lesz  kiugró,  a  különböző  fajták  keverése  nem  egyformán  és  nem  arányosan  hozza  az  eredményeket. 

Legelső  tapasztalás  volt,  hogy  az  alacsony  esésszámú  búza  sokkal  többet  tud  lerontani  –  10  százalék  150–170-es  esésszámú  búza bekeverése a másik 90 százaléknyi,  eredetileg  250–300  körüli  esésszámú búzát tönkre tudja tenni. Hasonló  a  helyzet  a  sütőipari  tulajdonságoknál   is:   hiába   van   10–11  százalékú  fehérjetartalmú  árunk, ha az egy eleve takarmányozási célra nemesített fajta, a 30–32 százalékos sikérű búzával összekeverve sem ad malmi minőséget.

Fontos  ezért,  hogy  a  termelő  tudja,  milyen  célra  nemesített  fajtát  használ,  a  betakarítás  és  a  felhasználóhoz  történő szállításkor ezek a tényezők is szerepet fognak kapni a jövőben. A termésmennyiségre  történő  optimalizálás  –  úgy tűnik – a minőség rovására ment és ezt a folyamatot meg kell állítani.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nyakas Farm
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés