Gazdálkodás
Szántóföld
A gabona termékláncban felmerülő minőségbiztosítási kérdések
A gabona-terméklánc kiindulópontja minőségbiztosítási oldalról a szántóföld. Itt már eldőlhet, milyen terméket tudunk megtermelni és azt hogyan lehet a továbbiakban értékesíteni.
A búzafajták nemesítése az elmúlt évtizedekben több irányba haladt és most már látszik, a felhasználási irányok alapján más-más szempontok érvényesülnek. 25–30 évvel ezelőtt jórészt stabil malmi minőséget tudtak a rendelkezésre álló fajták, de alacsony volt a hozamszint és időnként növényegészségügyi problémák is jelentkeztek. A következő irány ezért is lett a hozam növelése, majd ezt közvetlenül követve a sikér mennyiségének növelése – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
fotó: pxhere.com
Mára eljutottunk oda, hogy magas sikértartalmú és nagy hozamú fajták is vannak, de elterjedtek a csak a nagy termőképességre nemesített búzák is. A felhasználói szempontok alapján a nagyjából 5 millió tonnás magyarországi búzából 1,2–1,5 millió tonna legalább szükséges a magyar malomipar számára, körül-belül 1–1,5 millió tonna a takarmányozási igény és a fennmaradó többlet tud exportra jutni.
Ebben a hármas arányban a malmi szükséglet minőségi igénye a legstabilabb. A liszt gyártása során „be lehet állítani” a liszt minőségét adalékanyagokkal is, de legalább ennyire fontos az adalékmentes, természetes liszt előállítása is. A hagyományos sütőipari termékek igénye a legalább 28–30 %-os sikértartalmú, jó sikérminőséggel párosulva.
A hazai minősítési rendszer alapján a B1-es sütőipari érték az elvárás. A nemesítési munka során a sikér tartalma már elérte az igényelt szintet, a minősége is jó, sőt, jobb is az elvártnál. A sikér minőségének mérése azonban már függ a lisztet felhasználó igényétől is.
Korábban nem volt jellemző a termékek fagyasztása, a tészta frissen került felhasználásra. Ez a változás hozta, hogy a sikér rugalmasságát már nem elég a terülési adattal jellemezni, kialakult az igény a nyújthatóság, a rugalmasság és a vízfelvétel mérésére is.
Erre az exportpiacok is igényt mutattak, az alveográfos vizsgálatok 25 évvel ezelőtt még ritkaságszámba mentek, mára a „W” és „p/l” minden termelő számára fontos értékszám kell legyen. Az exportpiaci felhasználói igények nem keresik a magas fehérje- és sikértartalmú búzát. A 11,0%-os fehérjetartalom mellett a sikér mennyisége másodlagos, a fajsúly és a nedvességtartalom a fontos. Ez az igény vezetett oda, hogy a jellemzően inkább keményszemű, de alacsonyabb hozamú búzafajtákkal szemben teret nyertek az úgynevezett lágy búzák, amelyeknek a fehérjetartalma alacsonyabb, de a hozamok magasabbak. Ezek sütőipari tulajdonsága azonban nem mindenben felel meg a hazai igényeknek, ez az eurobúza.
A minőségi csoportosításokban kiemelt szerepe van a javító minőségű búzáknak, magas fehérje-, magas sikér- és W-értékekkel. zen termékek nevüket is onnan kapták, hogy alkalmasak a közepes minőségű búzákkal történő keverésre, azok minőségét növelik.
Ezeknek a búzáknak azonban csak szűk a piaca, jellemzően egy-egy fajta tudja az igazán jó értékeket produkálni és emiatt nem tudott elterjedni a szélesebb termelő körben – ezekre a búzákra áll, hogy nagyon kellene a piacnak az ilyen, de egyenletes minőségben és nagy mennyiségben, fajtaazonosan. Ezekre is voltak próbálkozások, de a piaci lehetőségek felmérése nem volt megfelelő, így sajnos elhaltak a kezdeményezések.
Miért is fontosak a fentiek? Malmosként és korábban kereskedőként is szembesültünk azzal, hogy az átlagminőség lehet jó, de sohasem lesz kiugró, a különböző fajták keverése nem egyformán és nem arányosan hozza az eredményeket.
Legelső tapasztalás volt, hogy az alacsony esésszámú búza sokkal többet tud lerontani – 10 százalék 150–170-es esésszámú búza bekeverése a másik 90 százaléknyi, eredetileg 250–300 körüli esésszámú búzát tönkre tudja tenni. Hasonló a helyzet a sütőipari tulajdonságoknál is: hiába van 10–11 százalékú fehérjetartalmú árunk, ha az egy eleve takarmányozási célra nemesített fajta, a 30–32 százalékos sikérű búzával összekeverve sem ad malmi minőséget.
Fontos ezért, hogy a termelő tudja, milyen célra nemesített fajtát használ, a betakarítás és a felhasználóhoz történő szállításkor ezek a tényezők is szerepet fognak kapni a jövőben. A termésmennyiségre történő optimalizálás – úgy tűnik – a minőség rovására ment és ezt a folyamatot meg kell állítani.
agrotrend.hu / NAK