Gazdálkodás

Szántóföld

A beeső fény színképétől függ a gabonák fagytűrésének szabályozása

Az úgynevezett hidegedződés jelenségének hátterét vizsgálták a közelmúltban az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Mezőgazdasági Intézetének (MGI) munkatársai, és rájöttek, hogy a fagytűrő növények képesek a napfény színképének alkonyatkor beálló változását érzékelni, ami beindítja náluk a fény spektruma által szabályozott hidegedződés folyamatát.

Az ismertetés kiemeli: a magyar kutatók azt is megállapították, hogy milyen molekuláris, illetve élettani változások okozzák a fagytűrési képesség növekedését. Így fedezték fel a magyar szakemberek azt, hogy a gabonák fagytűrésének a beeső fény színképétől függ a szabályozása. A felfedezést az ATK kutatói a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársainak közreműködésével érték el – írta meg az OTP Agrár.

Az összegzés felidézi, hogy kanadai kutatók figyelték meg először, hogy a fagyálló búzafajták már viszonylag magas hőmérsékleten (15 Celsius fokon) képesek az úgynevezett hidegedződésre, míg az érzékeny tavaszi fajták csak a jóval alacsonyabb, 0 Celsius fok körüli hőmérsékletre reagálnak. Emiatt az érzékeny fajtáknak kevesebb idejük marad az alkalmazkodásra, így jobban károsítja őket az éjszakai fagy.

Hozzáfűzték magyarázatként még azt is, hogy a földön a nappalok hossza, a hőmérséklet, valamint a napfény intenzitása és spektrális összetétele évmilliók óta, évszaktól és napszaktól függően, ciklikusan változik. A növényeknek – helyhez kötött létformájuk miatt – alkalmazkodniuk kellett ezekhez a változásokhoz. Nappal például a vörös, illetve az úgynevezett távoli vörös (V/TV) fény aránya állandó a színképben, és nem függ a felhők jelenlététől. Alkonyatkor azonban – amikor a Nap a horizont felett kevesebb mint 10 fok magasságban látható – a vörös fénytípusok aránya szignifikánsan lecsökken.

Ez a jelenség az egyenlítőtől távolodva egyre jelentősebbé válik, továbbá kiemelten jellemző a Föld északi féltekéjének mérsékelt és boreális (szubarktikus) égövein. Azt, hogy a napsugárzás színképének változása valóban hatással van a növényekre, már a 2000-es évek elején igazolták az évelő fás szárú növények esetében. A kutatók akkor leírták, hogy a nyárfaág növekedése gátolható, ha esténként alacsony V/TV-arányt tartalmazó fehér fénnyel világítják meg, továbbá hogy ez a kezelés felgyorsítja a nyírfa rügyfakadását.

A mérsékelt égövön az őszi gabonaféléket októberben vetik, ennek következtében a kikelő csíranövényeknek át kell vészelniük a novemberben előforduló fagyokat, majd az azt követő fagyos telet is. A vetés idején a Nap már alacsonyan jár, emiatt alkonyatkor nő a színképében a távoli vörös fény aránya a vöröshöz képest. A kutatók abból a hipotézisből indultak ki, hogy a fagyálló gabonák érzékelik a színképnek ezt a változását, és ennek következményeként már viszonylag magas – de a hidegakklimatizációs tartományt még el nem érő – hőmérsékleten beindítják a hidegakklimatizációs folyamatokat, amelynek eredménye a megnövekedett fagyállóság lesz.

Hipotézisük helyességét kísérletekkel igazolták, ugyanis mesterséges körülmények között, +15 Celsius fokon sikerült a fagytűrő őszi gabonák – a búza és az árpa – fagyállóságát a színkép módosításának révén növelni. Az is kiderült, hogy a fagyállóságot meghatározó CBF-gének expressziója szignifikánsan nő a spektrumváltozás következtében. A fotoreceptorok ugyanis érzékelik a fény erősségében, illetve színképében bekövetkező változásokat, és ezek alapján szabályozzák a szemek csírázását, a növekedés intenzitását, valamint a virágzás idejét. A fitokrómok (fotoreceptor-pigmentek) érzékelik például a V/TV fény arányának változását.

Különféle génexpressziós vizsgálatok elvégzését követően arra következtetésre jutottak a kutatók, hogy a fitokróm A elősegíti, míg a fitokróm B gátolja a fény által szabályozott fagytűrés kialakulását. Ezek után már csak az a kérdés maradt megválaszolatlanul, hogy milyen olyan metabolomikai változások történnek a levelekben, amelyek eredményeként nő a fagytűrés. Mivel a környezeti tényezők megváltozásakor a növényi hormonok szabályozzák a növények adaptációs válaszait, a kutatók a Prágában dolgozó cseh kollégákkal együttműködve meghatározták, hogy milyen hatást fejt ki a hideg, illetve a fehér fény alacsony V/TV-aránya a kezelt árpalevelek hormonösszetételére. Megállapították, hogy hideg, valamint a modulált fénykezelés együttes hatására bizonyos hormonok mennyisége – például a stressztűrést szabályozó abszcizinsav – is hasonlóan változik (1. ábra). A hidegedződés során változik a sejthártya lipidösszetétele, ezáltal csökken a viszkozitás, ami akadályozza a fagy okozta membránkárosodást.

1. ábra. A különböző hőmérsékletek és/vagy a távoli vörös (FR) fénykezelés által kiváltott növényi hormonválaszok, valamint a kulcsfontosságú hormonmetabolizmussal kapcsolatos gének expressziós változásainak összefoglaló ábrája. Jelmagyarázat: FR-M: A 18 napos árpanövények tíz napig történő TV-kezelése 15°C-on. FR-M/FR-C (28): 28 napos TV-edzett növények 5°C-on történő kezelése további hét napig. FR-C (18): 18 napos egyedek kombinált hideg- (5 °C) és TV-kezelése hét napon keresztül. W – fehér fény; FR – távoli vörös fénnyel kiegészített fehér fény. ABA, abszizinsav; IAA, indol-3-ecetsav; JA, jázmonsav; SA, szalicilsav; aktív CK-ek, aktív citokininek; CKX9, citokinin oxidáz/dehidrogenáz 9; COAA, acetil-CoA acetiltranszferáz; YUCCA5 indol-3-piruvát-monooxigenáz; ZEP1 zeaxantin-epoxidáz; NCED1, 9-cisz-epoxikarotinoid-dioxigenáz 1; SDR2, rövid láncú dehidrogenáz 2; AO2, aldehid-oxidáz 2; LOX, lipoxigenáz; PAL, fenilalanin-ammónia-liáz.

Az ATK MGI kutatói az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársainak segítségével teljes lipidanalízist (lipidomika) végeztek. Az eredmények arra utalnak, hogy a modulált fehér fény hatása hasonló a hidegedzéséhez a levél lipidösszetételének szempontjából (2. ábra). Azt is megállapították, hogy a két környezeti tényező hatása összeadódik. A kutatók úgy gondolják, hogy a fényregulációs folyamat felderítése révén új molekuláris markerek hozhatók létre, célzottan a fagykárok enyhítésére.

2. ábra. Ez az összefoglaló ábra a távoli vörös fénnyel kiegészített fehér fényű megvilágítással (WL+FR) kezelt árpaminták lipidösszetételének változását, illetve az ehhez kapcsolódó gének kifejeződését tekinti át 15 és 5°C-os hőmérsékleten. Látható, hogy az árpalevelek lipidösszetétele a TV-kezelés hatására átalakul: megnőtt a LisoPC, a lizofoszfatidil-kolin, a LisoPE, a lizofoszfatidil-etanolamin, a foaszfatidil-kolin (PC), a foszfatidil-glicerin (PG), a foszfatidil-etanol-amin (PE), a foszfatidil-szerin (PS), a nem szaturált lipidek (NSzL), a mono-galaktozil-diacilglicerol- és digalaktozil-diacilglicerol-arány (MGDG/DGDG) és a ceramidok (HexCer) mennyisége, illetve csökkent a foaszfatidil-kolin/foszfatidil-etanol-amin lipid (PC/PE) aránya. A hidegkezelés a következő lipidalkotókra gyakorolt hatást: NSzL, MGDG/DGDG, PS. A távoli vörös fénnyel folytatott (WL + FR) kezelés a neutrális ceramidáz (NC), a digalactozildiacil-glicerin szintáz (DGD), a nem-lizoszómális glukózceramidáz (GC) gén expresszióját, míg a hidegkezelés a GC, az NC, az AD3, az alkoholdehidrogenáz 3, a PLD?1, a foszfolipáz D alfa 1, a PLD?3 és a foszfolipáz D alfa 3 gén expresszióját befolyásolta. A hideggel (5 °C) és a távoli vörös fénnyel folytatott (WL + FR) kezelés együttesen a GC és az NC gén expressziójában okozott változásokat. A lipidösszetételben bekövetkezett változások a fagyállóság növekedésével jártak együtt. Szimbólumok – narancs: a lipid-metabolitok változása; zöld: a génkifejeződés változása; kék: a fagyállóság változása. A kiváltott fagytűrés sorrendje: + <++ <+++. A szignifikanciaszint p<0,1

A kutatás az ELKH-OTKA K-128575 pályázat keretében folyik, Galiba Gábor témavezetésével. Az ELKH SZBK együttműködő vezető kutatói pedig Kozma-Bognár László és Kovács László – tartalmazza az összefoglaló.

agrotrend.hu / OTP Agrár

 

 

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés