Szántóföld
Vetőmagcsávázás szerepe és jelentősége a modern növényvédelemben
A kultúrnövény korai fejlődési fázisában a csávázás a növényvédelem egyik leghatékonyabb eszköze a kártevők és a kórokozók kártételének minimalizálására. A növényvédő szer kis dózisban a mag felületén van, így azonnal ki tudja fejteni hatását. Ezzel jelentősen mérsékelhető a felhasznált peszticid mennyisége, mivel kevesebb növényvédő szer kerül felhasználásra a talajfertőtlenítéshez vagy az állomkezeléshez viszonyítva. Ezért az integrált növényvédelem egyik nélkülözhetetlen eleme a vetőmagcsávázás.

Forrás: pixino.com
A technológiát már a 20. század közepe óta használják, így a termesztés szerves részévé vált. A legtöbb szántóföldi kultúra esetében nélkülözhetetlen, de számos zöldségnövény termesztésében is jelentős a szerepe. A magokat a könnyebb elkülönítés céljából a növényvédőszer mellett feltűnő színnel is ellátják (1. kép). Az inszekticides csávázás a csíranövényt elsősorban a talajlakó kártevőktől védi meg, de egyes kultúrákban a földibolhák, a bagolylepkék és az amerikai kukoricabogár ellen is alkalmazható. A neonikotinoidok kivonásával jelentősen szűkült a felhasználható hatóanyagok száma (cipermetrin, ciántraniliprol, flupiradifuron, lambda-cihalotrin teflutrin), ezért más technológiai elemek jelentősége növekedett.
A fungicides kezelés a maggal terjedő és/vagy a talajból fertőző kórokozók ellen nyújt védelmet, de az üszöggombák, a peronoszpórák és a helminthospóriumos betegséget okozó kórokozók ellen is hatékony. A kontakt hatóanyagokat főként a mag felületén található, míg a felszívódó hatóanyagokat a mag belsejében lévő és a fejlődő növényt fertőző kórokozók ellen célszerű használni. Azonban az eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagok kombinációja is gyakori (azoxistrobin, difenokonazol, fludioxonil, flutolanil, fluoxastrobin, fluopikolid, mefentriflukonazol, metalaxil-m, oxatiapiprolin, protiokonazol, tebukonazol, tiabendazol tritikonazol, szedaxán). Biológiai termesztésben többek között a növényi- vagy egyéb kivonatok (pl.: szegfűszeg, komposzt), az egyszerű anyagok (pl.: mustármag por, kitozán-hidroklorid) és a mikrobiológiai készítmények (pl.: Bacillus amyloliquefaciens MBI 600) is felhasználhatók csávázásra.
agrotrend.hu / NAK / Fodor Attila