Szántóföld

Precíziós gazdálkodás a Mutschler Farmon

A 2018-ban alapított családi gazdaság, jelenleg Mutschler Farm néven működik. Mátrai Tamás és Zoltán gazdálkodik a területen, mely mára mintegy 100 ha szántó és 15 ha szőlő művelését jelenti.

Tamás jelenleg 3. éves mezőgazdasági mérnök hallgató a keszthelyi Georgikonon, Zoltán pedig okleveles agrármérnök. A gazdaság munkamegosztásában az ifjú Mátrai veszi ki a nagyobb részt, hiszen a teljes gazdálkodást ő végzi segítőivel. A szántóföldi gazdálkodást nagyüzemi precíziós gazdálkodásnak lehetne nevezni, csak egyelőre kis területen.

Minden művelt terület precíziós talajmintavétellel vizsgált és térképezett föld, mely segít a talajegyenetlenségeket, az inhomogenitást jól átlátni. Az Agro Masters csapata végezte a precíz szolgáltatást és készítik is évről évre a tápanyagterveket. A gazdaság által elnyert precíziós pályázat (Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, VP2-4.1.8-21) lehetővé tett egy full extrás New Holland T5 autocommand traktor (teljes automata navigációval) beszerzését és két profi vetőgép hadrendbe állítását is.

A vetőgépek a gazdaság talajait jellemző homokos, laza talajokra alkalmas gabona és szemenként vető berendezések, melyek fedélzeti elektronikája, magszámláló rendszere, vetőegységei, ellenőrző és szabályozó szenzorai kiválóan alkalmasak a vetési térképek lekezelésére is! A gazdaság egy másik pályázattal Amazone műtrágyaszórót is beszerzett. Minden munkagép isobus-os kiépítettségű, ezért azok vezérlése egységesen a traktor fedélzeti elektronikájáról lehetséges.

 

 

A területekről idén már hozamtérképek is készültek, amik jövőre már használhatók lesznek.

A precíz gazdálkodás nem csak lehetőség, hanem igény is volt a gazdaságban.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés