Szántóföld

Nehéz helyzetben a hazai dohányágazat

Hazánkban évről évre csökken a dohány termőterülete, nincs ez másképp Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében sem, ám még így is a mi régiónk számít a hazai termesztés fellegvárának. A felvásárlásában érdekelt ULT Magyarország Kft., valamint a termelést összefogó Nyidoter (Nyírségi Dohány Termelői Csoport) Kft. szakmai fórumra hívta a térség dohánytermelőit február végén azért, hogy az ágazat legégetőbb problémáiról egyeztessenek. 

A Máriapócson megtartott rendezvényen Fekete Tibor, az ULT Magyarország Kft. agronómiai igazgatója ismertette a 2022-es év felvásárlással kapcsolatos eredményeit. Elmondta, a virgínia fajta legnagyobb előállítójának Lengyelország és Olaszország számít, míg hazánkban egyre kevesebb dohányt termelnek a gazdálkodók, ennek okai pedig összetettek. Szerinte az ágazat egyébként sem könnyű helyzetét tovább nehezítette az aszály, így a levelek tápanyagfelvétele megkésett, ami természetesen kihatott a termés minőségére, amit Fekete Tibor katasztrofálisnak nevezett.

Forrás: pxhere.com

Közbeszólt a korai fagy

Dalanics Zoltán Újfehértótól érkezett a fórumra, 5 és fél hektáron termeszt dohányt. Mint elmondta, azóta foglalkozik dohánnyal, „amióta az eszét tudja”. Szerinte nem feltétlenül a felvásárlási árak jelentik az ágazat legnagyobb problémáját, hanem az, hogy nincs, aki leszedje a dohányt.

– Burley-t termesztek, egy átlagos évem volt a magam 1100 kilogramm/hektáros átlagtermésével. Az aszály miatt későn indultak növekedésnek a levelek, majd a korai fagy miatt elfagyott úgy egyhektárnyi dohányom, de mindezek ellenére sem panaszkodom – közölte Dalanics Zoltán.

agrotrend.hu / szon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés