Szántóföld

Március végéig tegye meg Nitrát adatszolgáltatását is!

A nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak, valamint a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben állatot tart* az előző naptári évre vonatkozóan (január 1.-december 31.) adatszolgáltatást tennie a Nébih honlapján az eGN-ben 2024. január 1.-2024. március 31. között.  

Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton teljesíthető. Az adatszolgáltatást minden fent említett gazdálkodónak teljesítenie kell még abban az esetben is, ha a trágyázásra vonatkozó sorok nulla értékkel szerepelnek. Természetesen azon gazdálkodók, akik egyéb támogatásuk kapcsán az alább elérhető útmutatóban szereplő adataikat már benyújtották az eGN-be, úgy számukra a Nitrát adatszolgáltatás már teljesítettnek tekintendő.

Forrás: pxhere.com

Fontos továbbá, hogy műtrágyázás 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan realizálódjon, az 59/2008 FVM rendelet 3-4. számú mellékletében foglalt maximális értékek figyelembevételével. Istállótrágyázás esetén talajvizsgálat nem szükséges, azonban ez esetben a szerves eredetű összes nitrogén éves értéke nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket. (Talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetében pl. hígtrágya, szennyvíziszap stb. a dózist a terv alapján az engedély vagy a végzés tartalmazza.)

A kitöltési útmutató az alábbi linken érhető el:

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/501576/Kitoltesi_utmutato_eGN_Nebih.pdf

Amennyiben az ügyfél átad/átvesz szervestrágyát úgy tudni kell az átadó/átvevő ügyfél FELIR azonosító számát is.

Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság nitrát adatszolgáltatási bírságot szabhat ki, melynek mértéke 10 000-100 000 forint közötti összeg.

Kalkulátorunkkal számításait segíthetjük.

* magánszemély háztartási igényét meghaladó állatlétszám: a vegyes állattartás esetében összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat/ingatlan mértéket egyidejűleg meghaladja.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés