Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Idén is a kukorica éve lesz a mezőgazdaságban

Megéri-e kukoricát termeszteni? A kérdésre a Nyugat-Dunántúliak egyértelmű igennel válaszolnak, hiszen akár tíz tonna feletti átlag hozamokat is realizáltak a gazdálkodók, míg az Alföldön szinte alig volt termés két éve. A külföldi kukoricadömping azonban mindkét országrészben ugyanúgy negatívan éreztette a hatását. Ha ez nem lett volna, akkor sokkal gazdaságosabb lehetne a termelés. Az elmúlt majdnem két év azonban nem a mezőgazdaság jövedelmezőségéről szól, hanem a túlélésről, amelyért a legkevésbé az időjárás a felelős.

Sok szakértő úgy érezte ez év elején, hogy kevesebb lesz a kukorica vetésterülete, de az adatok ezt megcáfolták, ugyanis csak pár százalékos a visszaesés, amiért a szója a felelős. A Dél-Alföldön is visszatértek a gazdák a közkedvelt növényükhöz, amely szépen fejlődik. Bozó József, a Békés Vármegyei Agrárgazdasági Kamara igazgatóságának alelnöke visszaidézte azt a március közepén tapasztalt időjárást, amikor majdnem harminc fokos meleg volt, amelynek köszönhetően a talaj is felmelegedett, a gazdák pedig szépen lezárták a talajt, és elkezdődhetett a kukorica vetése, majd a gyomirtás.

Forrás: pixabay.com

„A 2022-es aszály miatt a következő évben visszafogták a gazdák a kukorica termesztését, de a vetésforgónak mindenképpen része maradt ez a növény a búzával és a napraforgóval együtt. A repce termőterülete csökkent igazán látványosan, amely manapság is két féle képet mutat: vannak a nagyon jó repcék, s azok, amelyek igen ritkák. Az időjárás három héttel előbbre tart, ami meghatározta a búza és az árpa kalászosodását, ezért Péter, Pál előtt már megkezdődhet az aratás” –összegezte a szakember.

A kukorica jól hasznosítja a csapadékot, így annak bármekkora mennyiség megfelelő lehet, ezért a gyökérzete igen erőteljesen halad lefelé a talajban és keresi a nedvességet. Tavaly áprilisban 18 milliméter csapadék hullott az Alföldön, de idén a téli csapadékmennyiséget jól eltartalékolja a talaj. A felső harminc centiméteren azonban szárazság van, ezért akinek lehetősége van rá, az öntöz, vagy várja a csapadékot.

Győr-Moson-Sopron vármegyében az országos átlag fölöttiek a kilátások, ami a területek megművelését és csapadékkal való ellátottságát illeti. A területek nagy része vízzel telített, a kukorica kelése egyöntetű, jó képet mutat. Aki korábban vetette, ott azt lehet tapasztalni, hogy a hideg visszafogta a növekedést, de a mostani időjárás ezt helyrehozta. Egyedül a belvizes foltok akadályozták a kukorica vetését, ezért a jövőben rövid tenyésztési idejű, vagy tömegtakarmánynak való fajtákat érdemes választani.

A két évvel ezelőtti aszály ellenére, vagy inkább azután visszatértek a gazdák a kukoricához, az országban a korábbi évekhez hasonló mennyiségben vetették a növényt. Ahol csökkent a mennyiség, ott általában másik haszonnövény, az előbb említett szója javára történt a változás. A nyugati országrészben kevésbé tartanak a későbbi csapadékhiánytól, ám az Alföldön az jár jól, aki öntözni tudja a kukoricát.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés