Szántóföld

Ebben az évben is érdemes a zöldborsó termesztésre alapozni

Az időjárási viszonyokat tekintve jelenleg 2024. akár a zöldborsó éve is lehet, de ezt beárnyékolja a csökkenő termésterület és a csökkenő felvásárlási árak ténye. A konzervgyárak és hűtőházak raktáraiban hatalmas készletek halmozódtak fel. Ráadásul a tavalyi termeltetési árak a magas szántóföldi terményárak követése céljából nagyon magasra rúgtak – írták a Növényvédőszer.hu-n.

Tehát nem elég a nagy mennyiségű készlet, az magas alapanyag árral ragadt bent a raktárakban. A fogyasztás visszaesésére nem a hazai piacokon kell elsősorban a választ keresni. Hiszen az itthon előállított késztermék nagy része export piacra kerül. Ám a cikk lényege most nem is ez, ezt afféle szomorú tényként kezeljük inkább jelen esetben.

Fotó: Pixabay

Ez a helyzet olyan láncreakciót indított el, amely sok szereplőre kihat. Mivel nagy a készlet és az egyéb szántóföldi terményárak is drámaian csökkentek a termeltetés árát is vissza kell szorítani a szükséges terület csökkentésével egyszerre. Kevesebb mennyiségre van szükség és arra is alacsonyabb áron. Ezzel bizonyos szintig harapófogóba kerültek a szaporító anyag és egyéb inputanyag beszállítók, integrátorok, zöldborsó termelők, de a feldolgozók sem boldogok ettől. Ebben a láncban most mindenki kénytelen lenyelni a békát, csupán fázisból eredő eltolódások vannak.

A mezőgazdasági termelők alapvetően nincsenek könnyű helyzetben. A tavalyi irreálisan magas felvásárlási árak után következett egy drasztikus visszaesés. Sajnos, a termelés költségei nem csökkentek ennyire látványos módon. Sőt… Emiatt is egyre többen keresnek alternatívát a búza, kukorica, napraforgó háromszögből való kitörésre.

A zöldborsó ennek egyik alternatívája, mivel magas hozzáadott értékű növény.

Ilyen körülmények és a közel 30-40%-os árcsökkenés mellett még mindig jövedelmező tud lenni. Viszont az utóbbi időben jellemző kivárási stratégia miatt még mindenki bízott és lassan őröltek a malmok, lassan születtek döntések, későn köttettek/köttetnek szerződések. A termelők meg egyre inkább aggódtak, hogy a csökkenő területekbe nem fognak beleférni.

Itt kapcsolódik be a kecskeméti Zöldségkutató Intézet a körbe. Zöldborsó nemesítő, vetőmag-előállító és tucatnál is több országban értékesítő cég lévén a tervezés során, idén az ágazatban történelmi léptékű piaci turbulenciáknak köszönhetően, nem tudta a megszokott éves ciklus rutinját követni. Sokkal bizonytalanabb értékesítési számokkal, mennyiségekkel, és ebből kifolyólag átmenő készletekkel kellett kalkulálnia. Az alaphelyzet sajnos hasonló, mint a zöldség feldolgozóipari egységeknek.

Jelentős raktár készletek, az előző szezon nagyon magas nem tovább ruházható termeltetési árjaival.

Mivel minden folyamat csak tolódott és tolódott, mindenki kivárt, így a termeltetési tervüket is sokszor átdolgozta, újra gondolta. A nehézségek ellenére a szakemberek azt vallják, hogy a ZKI Zrt. fajták a Kárpát-medencében nemesített, majd több országban nemestői teszten átesett fajtái még mindig nagy biztonságot jelentenek a zöldborsó alapanyagot előállítóknak. Éppúgy, mint a zöldborsó vetőmagot termelni szándékozóknak, annak függvényében meg mindenképpen, hogy a kalászos árak nem látszik, hogy elrugaszkodnának jelentősen az alacsony szintről.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés