Szántóföld

Dinamikusan nő Törökország növényiolaj-exportja

 

Celal Kadooğlu, a Délkelet-anatóliai gabona-, hüvelyesek, olajos magvak és termékexportőrök szövetségének elnöke szerint dinamikusan nő a trákiai Meriçi és Észak-Marmara-medencében termesztett olajos napraforgó kivitele – számolt be a foodturky.com.tr.

Az olajos magvak jelenleg Törökország 10 legnagyobb importált terméke közé tartoznak, ám az ukrán-orosz válság bizonytalanságot vált ki a nyersanyagokhoz való hozzáférést illetően. A szervezet ösztönzésül a termelőknek fizetett összeget tonnánkénti 1000 TL-ről 1500 TL-ra emelte.

Fotó: illusztráció, canva.com

A Délkelet-Anatólia napraforgóexport az időjárási és a geopolitikai viszonyok ellenére is elérte 9 hónap alatt a 400 millió dollártígy az ágazat részesedése a Törökország teljes exportjából 36 százalékra nőtt.

Kadooğlu elmondta, 

„a kilogrammonkénti exportárak 25 százalékos csökkenése ellenére Törökország 1,1 milliárd dollár értékben exportált növényi olajat az év első kilenc hónapjában.”

A szakember hozzátette, különösen az ázsiai országokat célozzák meg, ahol a napraforgóolaj-fogyasztás növekedésnek indult.

„Iparunk exportja a délkelet-anatóliai régióból a távol-keleti piacra tavaly meghaladta a 40 millió dollárt, és ebből több mint 10 millió dollár a napraforgóolajból származott” – árulta el.

„Folytatjuk kapcsolatainkat a régió élelmiszerimportőr cégeivel” – tette hozzá.

agrotrend.hu/ foodturky.com.tr.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés