Szántóföld

Az innováció magvainak elvetése – teremtsük meg a jövőt! Most!

A 2023-as év végéhez közeledve az Európai Unió is egyre közelebb kerül olyan fontos döntésekhez, amelyek meghatározzák a növénynemesítési és vetőmagágazat jövőjét, és jelentős hatással lesznek az egész európai agrár-élelmiszeripari láncra.

A növénynemesítési innováció évtizedek óta a termelékenység növekedésének fő mozgatórugója az említett lánc mentén, és ennek több mint kétharmada az állami és magán növénynemesítési erőfeszítéseinkből származó genetikai fejlődésnek tulajdonítható. Ezeken az erőfeszítéseken alapul, hogy Európa vezető szerepet tölt be a növénynemesítés, a vetőmagellátás és a mezőgazdasági termelés terén, hozzájárulva az élelmezésbiztonsághoz és az egyre egészségesebb táplálkozáshoz Európában és világszerte.

Napjainkban ezt a sikert veszélyeztetik az éghajlatváltozás egyre nagyobb kihívásai, amelyek miatt terményeinket veszélyeztetik az aszályok és árvizek egyre szélsőségesebb időjárási jelenségei, valamint az új kártevők és betegségek, amelyek ezekben az új körülmények között jól fejlődnek. Ugyanakkor a növénynemesítésnek és a mezőgazdasági termelésnek hozzá kell járulnia természeti erőforrásaink megőrzéséhez, biztosítva a fenntartható élelmiszerellátást az egyre csökkenő földterületekről, és mérsékelve a függőségünket az olyan kritikus inputanyagoktól, mint a növényvédő szerek vagy a műtrágyák.

Maga az Európai Unió rendelkezik a kulccsal ahhoz, hogy kinyissa az ajtókat a folyamatos innováció és e kihívások sikeres megoldása előtt. A Bizottság által júliusban javasolt két jogalkotási kezdeményezés az új génszerkesztési eljárásokról és a vetőmagok forgalmazásának korszerűsített keretrendszeréről alkalmas arra, hogy fellendítse Európa fejlődését és vezető szerepét a növénynemesítés és a magas minőségű vetőmagok biztonsága terén, támogatva a rugalmas, valóban fenntartható élelmiszerrendszerre való áttérést.

Az Euroseeds, a hozzátartozó 35 nemzeti vetőmagszövetség, valamint az általunk közösen képviselt több ezer növénynemesítő és vetőmagipari vállalkozás felkéri az EU tagállamait és az Európai Parlament tagjait, hogy a növénynemesítést a rendelkezésre álló legjobb tudomány és eszközök, valamint az innovációt lehetővé tevő uniós szabályok segítségével tegyék lehetővé a mezőgazdaság és a polgárok javára.

Európának meg kell és meg is tudja teremteni a saját jövőjét. Kezdjünk hozzá ennek a jövőnek a megteremtéséhez – most!

agrotrend.hu / Corteva Crop Solutions HUN Kft.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés