Gazdálkodás

Hírek

Sok a szorongó gazda Európában

Újabb érdekes cikk jelent meg az Európai Állattenyésztés Hangja tematikus online szakportálon. Az írás a gazdálkodókra, az elmúlt években rájuk nehezedő nyomás egészségükre és mentális jólétükre gyakorolt negatív hatásaira és azok tragikus következményeire hívja fel a figyelmet.

forrás: pxhere

A címlapok egyik fő témája hetek óta a gazdatüntetések. Traktorok ezreit vetik be a termelők, hogy felhívják a figyelmet az egyre reménytelenebb helyeztükre Európa-szerte. Az uniós zöldpolitika a létüket fenyegeti. Ilyen fokozott stresszhelyzetben nem csoda, ha az elkeseredett gazdák egészsége és lelkiállapota soha nem tapasztalt mélységbe zuhant.

Az elmúlt évek hibás agrárpolitikája miatt a kilátástalanság, reményvesztettség érzése jobban eluralkodott a termelőkön, mint más társadalmi rétegeken.

A családi gazdaságok generációk óta jól működő egységek, amelyek megélhetése, működése az utóbbi években/évtizedekben az európai agrárpolitika rossz irányú változása miatt került veszélybe.

TÚLZÓ ÉS IGAZTALAN VÁDAK

A gazdák teljesen elnyomottnak érzik magukat a téves klímapolitika miatt, amely igazságtalanul őket bélyegzi meg, mintha ők lennének a bioszféra fő szennyezői. A költségek növekedése, az értékesítési árak csökkenése, a túlságosan merev és igazságtalan jogszabályok rombolják a termelők mentális egészségét.

A gazdálkodók élen járnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, hiszen ők a leginkább kitettek a klímaváltozásnak.

Miközben a mezőgazdaság, ezen belül az állattenyésztési ágazatok is összességében sikeresen csökkentették az ÜHG-kibocsátást, ezek az eredmények sokkal kevesebb figyelmet kapnak, mint az intenzív, iparszerű állattartást folytató nagy telepek kibocsátása, vagy a húsok tévesen meghatározott szén- és vízlábnyoma. Az sincs kellően hangsúlyozva, hogy a gazdák jó minőségű, egészséges és az emberi szervezet számára létfontosságú fehérjével látják el a lakosságot.

KOMPENZÁLNI KELL A KIESŐ JÖVEDELMET

A gazdák úgy érzik, bűnbakká tették őket, mintha aránytalanul nagy mértékben ők okoznák a klímaváltozást és ennek minden rossz következményét – mondta Louise McHugh, a Dublini Egyetem szakkollégiumának pszichológia professzora, az ír gazdák lelki hangulatát vizsgáló tanulmány társszerzője. A kutató szerint a termelők, akiknek a körében a felmérést végezték elhivatottak voltak a klímaváltozás mérséklése mellett, és hajlandóak is ezért tenni, alkalmazni olyan jó gyakorlatokat, amelyek segítségével pl. csökkenthető a gazdaságuk ÜHG-kibocsátása, de ezt úgy lehet végrehajtani sikeresen, ha a kieső jövedelmüket kompenzálják. Ellenkező esetben ez csak egy reménytelen próbálkozás lesz, amitől a gazdák depressziósak lesznek.

Agrotrend.hu/allattenyesztok.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés