Gazdálkodás
Senki sem számított arra, hogy ennyire gyenge lesz a diótermés
Az év végéhez közeledve nehéz meghatározni a dió idei árát, de az biztos, hogy a háziasszonyok óvatosabban vásárolnak majd belőle, a termelők pedig szeretnék magasabb áron értékesíteni a diójukat. Ezért valószínűleg a kettő között lesz valahol az igazság és a tavalyi árhoz hasonlóra, vagyis 4 ezer forintra lehet számítani.
Az idei termést látva mindenki örülhet, ha egyáltalán megveszik a dióját. Ebben az évben közepes, de inkább gyenge terméssel zárul a szezon.Gara Miklós, a Boglár-Kertész Kft. ügyvezetője /képünkön balra/ több évtizedre visszatekintve sem emlékszik ilyen rossz termésre, mint amilyet idén takarítottak be. Az viszont világossá vált, hogy bizonyos fajták – például a Lara – jobban bírták a hőséget, míg a magyar fajtáknak kimondottan bebarnult a héja.
“Zöld burok állapotban közepes termésre számítottunk és amikor elkezdődött a rázás, akkor jó, gyenge termés látszódott. A jó termés nálunk 30 mázsát jelent, a közepes 25 mázsát, ami idén 20 mázsára esett le. Nálunk a gyakorlat az, hogy a burkot leszedjük és a termést belerakjuk egy egységes tartályládába, amelyből vissza lehet következtetni azt, hogy milyen termés várható. Amikor először leszedtük a burkot és megnéztük a bél minőségét, akkor elégedettek voltunk, de amikor leszáradt, vagyis elvesztette a bél a víztartalmának egy jelentős részét, akkor kiderült, hogy ez egy aszalódott, összeesett, alig kitelt dió. Ez tovább csökkentette a termés mennyiségét és emiatt egy kimondottan gyenge termés lett.”
–összegezte Gara Miklós.
A termelők azért is döbbentek meg a végeredményt látva, mert idén nem érte fagy az ültetvényt, ami egyértelművé tette volna a helyzetet. Jött helyette a két hónapos hőség és a talajból elszivárgó víz, ami együttesen olyan stresszhatást okozott, amelynek ez lett a következménye.
Cziráki Imre, aki a Somogy megyei Lengyeltótiban gazdálkodik, szintén azt mondta, hogyjúliusban és augusztusban nem volt eső, ami miatt a dió zöld burka nem kezdett el repedni és nem akart a fáról leesni. A szélsőséges körülmények azt igazolták vissza, hogy az ősi magyar fajtáknak az érzékenysége nagyobb, mint az új fajtáké.
“Sokkal jobban éreztette a minőségén és a mennyiségén az időjárás ezeket a szélsőséges hatásokat.”
–tette hozzá.
Visszatekintve az idei szezonra, elmondhatjuk, hogy az első fél év csapadéka – a mennyiségét és az eloszlását tekintve – teljesen normális volt a dióra nézve, csak az, ami utána jött, már minden felborított. A csapadék hiánya miatt ugyanis a bél kiteltsége nem volt a megszokott a hazai fajtáknál. Az idei évi termésszámokat az előző évekkel összefüggésben kell értelmezni, ugyanis nem tudott a dió felkészülni ezekre a szélsőségekre. Úgy védekezett, hogy a termés mennyisége kisebb lett, a termő rügyek száma kevesebb lett, a légköri aszály miatt pedig a világos színű dióbél egy árnyalattal sötétebbé vált. Ez az értékesítésben sokat számít. Lengyeltótiban ennek ellenére elkezdték a dió csomagolását és várják a kereskedőkkel történő egyeztetéseket.
Európában mindenütt egy árnyalattal kisebb a termés, ami miatt kisebbek az átmenő készletek is. Ez azt jelenti, hogy az árak biztosan emelkednek, mivel nincs túltermelés. Franciaországban és Németországban nagy volt a chilei és az USA-ból származó héjas diónak a beszállítása, ami az európai árakat az áruházláncoknál leverte. Nem volt már választás, oda kellett adni veszteséges áron a diót. Most ez a piaci nyomás kisebb, de az árakat nem lehet pontosan meghatározni, de valószínűleg a tavalyi árakra lehet számítani.
agrotrend.hu / Növényvédőszer