Gazdálkodás

Nem nagyon lesz aszú, helyette inkább száraz és pezsgő

A Bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetben valószínűleg nem készül idén aszúbor, viszont a szakemberek még bíznak a következő hetek kedvező időjárásában. Napos, meleg idő esetén akár kis tételben palackozhatnak tokaji aszút. Ebben az évben komoly lisztharmatfertőzés volt a borvidéken, ami az aszúszemeket is megtámadta, így ezekből csak kevésbé értékes borok készülhetnének. Tokaj-Hegyalján a nagy meleghez magas páratartalom is társult, ami kedvező feltételeket teremtett a lisztharmat kialakulásához. Kalocsai László birtokigazgató arról tájékoztatott, hogy a Dereszla teljes területét, valamint néhány közeli ültetvényt sikerült megvédeni a fertőzéstől.

Forrás: novenyvedoszer.hu

A pincészet múltja a 15. századig vezethető vissza 

A pincészet életében még talán soha nem volt arra példa, hogy augusztus közepén kezdődjön a szüret, ráadásul a különböző fajták is egymás után értek. Ez azt jelenti, hogy amint végeztek a pezsgő alapanyaggal, azonnal következett a sárgamuskotály, majd utána a furmint és a hárslevelű szürete. Elmaradtak tehát a tokaji szüretre jellemző egy-két hetes szünetek. Jelenleg az esős időjárás miatt pár napig még nem folytatják a munkát, viszont a termés 80 %-a már a pincében van és hátra van 1500 mázsa betakarítása, melyet elsősorban a maradék cukortartalommal rendelkező borok készítésére használnak fel.

-A Dereszla területeiről szüretelt szőlők nagyon szépek, ezért ezeket száraz bornak és pezsgőnek szánjuk, viszont a nem saját ültetvényeinken található szőlők növényegészségügyi állapota miatt lesz kevesebb a minőségi alapanyag. Ezek kivédésre mindig készülünk tartalékkal, ezért nem lesznek értékesítési problémák. A borvidéken mindig számolunk azzal, hogy nem minden évben lehet aszúbort készíteni, ezért a pezsgőt és a száraz borokat erősítjük, amelyekre a kereslet továbbra is nagy –összegezte Kalocsai László.

A Dereszla Balatonnál a múlt héten végeztek a teljes szürettel: idén elsősorban az olaszrizling és a kékfrankos bor alapanyagok a meghatározók, de a pezsgőkészítés itt is előtérbe került, amelyhez a Pinot Noir szőlőt termesztenek nagy tételben. Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a Balatonnál a fahordós érlelésű borok, ezért a pincészetben 10 ezer palackot készítenek Kékfrankos, Cabernet sauvignon és Merlot borok házasításából.

forrás: novenyvedoszer.hu

Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója 

Visszatérve a Tokaji borvidékre: aszály mértéke megmutatkozik a lombozat sárgulásában, száradásában, valamint a fürtök ráncosodásában és töppedésében is. A Magro.hu beszámolója szerint a vadkár fokozódása még várható, mivel a folyadék hiánya miatt az állatok kényszerből is pusztítják a szőlőültetvényeket. A seregélyek jelenléte is egyre általánosabbá kezd válni, így indokolt lehet a védekezés valamilyen formája az ültetvényeken. Sok helyen korán megtartották idén már a szüretet, főleg a Sárgamuskotályos ültetvényeken.

A munkaszervezést és a fürtök feldolgozását is nehezíti a magas hőmérséklet, ami egyedi kihívást jelent ebben az évjáratban.

A szőlő érésmenetében továbbra is tapasztalható a koraiság, így a cukortartalom magasabb tartománya és a savak csökkenése. Több helyen is ráncosodással kísért töppedés tapasztalható a fürtökön, amely az aszály tüneteit mutató lombozat mellett arra utalhat, hogy a szőlőtőke nedvességet von ki a bogyókból. Ez okozhatja adott esetben az „ugrásszerű” cukortartalom növekedést és a savak koncentrálódását is, ezáltal befolyásolva a beltartalomban mért értékeket.

 

Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nyakas Farm
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés