Gazdálkodás

Nagy a bizonytalanság a szőlészek-borászok körében

Tavaly az aszály sújtotta a szőlőtermesztéssel foglalatoskodókat, idén a növényvédelem adta fel a leckét a gazdálkodóknak.

Heves megyében maradt a bizonytalanság a szőlészek-borászok körében. Az egri történelmi borvidéken már biztos, hogy az idei szüret után sokan végleg felhagynak a műveléssel, csak azok maradnak talpon, akik az elmúlt években minden bevételt visszaforgattak az ágazatba és komplex fejlesztésbe kezdtek.

Varga Dávid, az Egerszalóki Hegyközség borásza úgy fogalmaz, ma már tisztán látható, hogy a csodák ideje elmúlt. Úgy véli, hogy azok a gazdák, akik egy hektárnyi területről száz mázsa alatti termésre tesznek szert, végleg padlóra kényszerülnek. Azt mondja, az a szőlőtermelő aki egy hektár területről 100 mázsa alatt szüretel, csak orvos ajánlására látogassa a szőlőterületet, vagy maradjon ez a hobbija, a kedvenc időtöltése.

Forrás: pixabay.com

– Tavaly december 5-e óta 750 milliméternyi csapadék hullott a területre, ez vetekszik az Alpokalján mért mennyiséggel – kezdi az értékelést a borász. – Ennek következménye, hogy minden korábbinál több pénzt és energiát kellett fordítani a növényvédelemre. Míg tavaly egyszer elég volt gyomirtózni a soraljakat, idén ezt három alkalommal kellett megismételni. Aki egészséges termésre szeretett volna szert tenni, annak a nagy esőzések után legalább tíz naponta permetezni kellett a területet. Idén hektáronként 200 ezer forinttal többet kellett költeni a szőlőre, ha valaki jó gazda módjára szerette volna az ültetvényeit rendben tartani. Nagyjából húsz százalékkal növekedtek a költségek. A történelmi borvidék közel egyharmada esett áldozatul a fertőzésnek. Verpelét és Aldebrő környékén a jégkár mellett a viharkárok tarolták le a termés javát. Varga Dávid azt is elmondta, súlyosbítja a helyzetet a piaci kereslet alakulása. A kék szőlők iránt alaposan megcsappant a kereslet, a könnyű fehér és rozé borokra könnyebb vevőt találni manapság. Mivel a borvidék csaknem hetven százaléka kék szőlő ültetvény, a kilátások sem túl rózsásak ezek értékesítésére.  A kilónkénti felvásárlási ár alig haladja meg a száztíz forintot. Nem nehéz kiszámolni, hogy aki csak szőlőműveléssel foglalkozik, az költségei megtérülésére sem számíthat. Elmaradtak a külföldi valamint az alföldi felvásárlók is, és most úgy néz ki, hogy az egri borvidékről kénytelenek lesznek a fehér szőlő, valamint a fehér bor miatti igény miatt más borvidékre kacsingatni és onnan vásárolni szőlőt.  Ha valaki szeretné a termését értékesíteni, az a régióban négy komoly piaci szereplővel kell megalkudjon. Ezek a Varga Pincészet Kft, a Juhász Testvérek Pincészete, az Ostoros-Novaj Bor Zrt, az Egri Csillagok Zrt. Varga Dávid véleménye szerint belátható időn belül kizárt dolog, hogy új szereplők jelennének meg a borvidéken.

Számolni kell azzal is, hogy az Alföldön művelt rezisztens fajtákkal – Bianca, Generosa – kell felvenni a versenyt.

A művelés költségei az egekbe szöktek
Bár a szüret még csak most kezdődött, a fent említett okok miatt gyenge, közepes termésre van kilátás idén az egri borvidéken. Miközben a művelés költségei az egekbe szöktek, drágák a vegyszerek, alig akad munkáskéz. Az üzemanyag árának növekedése miatt is kedvezőtlenül hat az ágazatra. A gazdák becslései szerint manapság egyhektárnyi szőlő művelése évente egy-másfél forint költséggel jár, ám ezt kitermelni úgy, hogy jövedelmet is hozzon, nagyon nehéz. Előnyt azok élveznek, akik saját pincészetük fejlesztésére, marketingre is költöttek az elmúlt években. A demjéni, az egerszalóki, az egerszóláti és a kerecsendi hegyközség tagjai megközelítően 1200 hektáron gazdálkodnak. A terméskilátások miatt már tavaly is sokan latolgatták, hogy végleg felhagynak a szőlőtermesztéssel. A szőlészetbe munkát, energiát, pénzt ölni és kockáztatni mindig is hosszú távú befektetés volt.  Az egri borvidéken mára eldőlt, hogy ki marad talpon az ágazatban. Csak azok a gazdaságok maradtak életképesek, melyek korszerű ültetvényeken, megfelelő gépparkkal végzik a szőlőművelést, boraikat saját maguk palackozzák, és értékesítik, véli a szakember.

Varga Dávid és családja egyébként 55 hektár területen művelnek szőlőt. Maguk végzik a kézi, valamint a gépi munkákat, szüretelőgéppel szüretelnek.  Megfogalmazta azt is, hogy a történelmi borvidéken egyre több az elhagyatott, műveletlen szőlő, ami nemzetgazdasági szempontból is aggályos. Érdemes lenne megfontolni ezen területek felszámolását kormányzati segítséggel, és egyszerűbb szántóföldi kultúrát telepíteni ezekre a helyekre. Az is a tényekhez tartozik, hogy a magyar borfogyasztási tendenciát nézve húsz év alatt felére csökkent a belső fogyasztásunk, tehát ha a jelenleginek csupán fele termés lenne, az is bőven elegendő lenne.

agrotrend.hu / heol.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés