Gazdálkodás
Kína: az idei fokhagymatermés meghaladhatja a tavalyit
A 790 ezer hektáros kínai fokhagyma-termőterület az idén tovább bővül, ami az export növekedését vetíti előre.
Március elején Kína fontos fokhagymatermesztő régiójában, Shandong tartományban hidegbetöréseket és heves havazást tapasztaltak, de Jao Csangfeng, Onedayone Group China vezérigazgatója szerint a fokhagyma, mint hidegtűrő növény, nem szenvedett jelentős károkat. A korai havazás megvédte az állományokat és feltöltötte a talajokat nedvességgel, ami kedvező feltételeket teremt a jó idei terméshez. A betakarítás várhatóan június elején kezdődik majd meg. A legfrissebb adatok szerint Kína fokhagyma termőterülete 2024-ben megközelítőleg 790 ezer hektár volt, 2025-ben pedig további enyhe növekedés várható – ennek következtében az idei fokhagymatermés várhatóan felülmúlja a tavalyit.

Forrás: pixabay.com
A Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) megállapodások életbe lépésével a globális termelés 90%-át adó Kína fokhagymaexportja várhatóan tovább nő (ez 2024-ben elérte a 2,62 millió tonnát, ami 16%-os növekedést jelentett a 2023-as kivitelhez képest, és 8 éves rekordot jelent). A fő exportpiacok közé Indonézia, Vietnam, Malajzia és az Egyesült Államok tartozik.
A kínai Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium adatai szerint a fokhagyma nagykereskedelmi ára a belföldi piacokon 2024 októberétől 2025 márciusáig kilogrammonként 11-12 RMB (562-614 Ft/kg) között ingadozott, de az új fokhagyma érkezésével az árak várhatóan csökkenni fognak.
Jao Csangfeng hangsúlyozta, hogy a helyi gazdákkal való szoros együttműködés, az aprólékos talajművelés és a kártevők elleni védekezés kulcsfontosságú a stabil fokhagymatermés és minőség fenntartásához.
“Egész évben tartjuk a kapcsolatot a gazdákkal, és szorosan figyelemmel kísérjük a páratartalmat, a hőmérséklet-ingadozást és a kártevőnyomást. Ez a fenntartható megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy jobban kezeljük a betakarítás előtti körülményeket, biztosítva a konzisztens hozamokat és a minőséget” – nyilatkozta Jao. “Elsősorban a fokhagyma minőségére összpontosítunk, ami piaci versenyképességünk alapja. A kínai fokhagymatermelés és -export szintje stabilizálódik, és célunk, hogy a kiváló minőség fenntartása mellett továbbra is képesek legyünk kielégíteni a keresletet.”
Shandong tartományban található Jining település a “Világ fokhagyma fővárosa”, ahol már több mint 2000 éve foglalkoznak a növény termesztésével. Csak ez a régió évi 2,2 millió tonna árut állít elő, amelyet 170 országba szállítanak. Kína a világ legnagyobb fokhagyma-exportőre, a teljes globális export több mint 70%-át adja.
agrotrend.hu / FruitVeB