Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Világpiaci kitekintés: a cseresznye piaca

Az északi féltekén általában késve indul a 2023-as cseresznyeszezon, és több országban is problémát jelent a mostanában lehulló csapadék.

A 2023-as cseresznyeszezon az északi féltekén általában kedvező körülmények között indul, a déli féltekén pedig épp most ért véget. Hollandiában az idény kiváló minőségű spanyol cseresznyével indult, a kereslet és a kínálat továbbra is kiegyensúlyozott. A német piac a spanyol termőterületek kínálatának hiányától tart, de a Spanyolországból érkező jelentések szerint a közelmúltban tapasztalt meleg időjárás felgyorsította az érést, viszont több tartományban is heves esőzések okoztak problémát (Murcia, Valencia és Andalúzia). Olaszországban továbbra is kihívást jelent a tartós esőzés, amely jelentős gyümölcsrepedést okoz, ez pedig korlátozott kínálatot és magasabb árakat eredményez a korai cseresznyénél. Észak-Olaszországot, különösen Emilia-Romagnát özönvízszerű esőzések sújtották, ami a betakarítás kezdetére is hatással volt. Görögország idén jelentős mennyiségű cseresznyével számol, amely jóval meghaladja a tavalyi termést, de az európai piacon kemény konkurenciával néz majd szembe. Dél-Afrikában sikeres szezont zártak, míg az észak-amerikai cseresznyetermesztő régiók még csak most készülnek az új idényre – írja a FruitVeB.


Fotó: svklimkin / Pixabay

Hollandia: kiegyensúlyozott kereslet és kínálat jellemzi a piacot

Az egyik holland cseresznyeimportőrnél a spanyol szezon április 7-én kezdődött az üvegházi cseresznyével. „Ezek valóban kiváló minőségűek voltak, magas Brix értékkel. Az ár az idény ezen pontján 40 euró/kg (15 ezer Ft/kg) körül volt. Jelenleg a spanyolországi Jerte és Huesca régiókból származó cseresznyét értékesítjük. Eddig a Huescából származó cseresznye kiváló színű és ízű volt. Személy szerint arra számítok, hogy a következő hetekben a spanyol régiókban várható nagy mennyiségű csapadék miatt kissé több probléma lesz a cseresznye minőségével”.

„A cseresznye kínálata lassan növekszik, de a kereslet és a kínálat egyensúlyban van. Az árak kissé magasabbak, mint más években. Például a 28+ méretű áru május közepén 7,50 euró/kg (2800 Ft/kg) áron kel el. Mivel a jövő héten jobb időjárás várható, a kereslet növekedésére is számítunk. A spanyol cseresznye pont annyira népszerű, mint korábban, különösen most, hogy jön a szép idő, és az összes többi csonthéjas gyümölcs is meglehetősen drága. A spanyolországi hőség miatt a fajták gyors ütemben követik egymást, és a spanyol szezon az előzetesen vártnál hamarabb érhet véget – fejtette ki az importőr.

„Május végére várjuk az első holland üvegházi cseresznyét, ezeknek egy kicsit több időre lesz szükségük, hogy elérjék a megfelelő minőséget” – mondja. Kelet -Európában a cseresznye már túl van a virágzási időszakon, és a terméskötődés már folyamatban van, Idén több cseresznye várható a kelet-európai országokból. Az elmúlt években jóval több Kordia és Regina cseresznyét telepítettek ebben a régióban, és ezek várhatóan a holland cseresznyével egy időben kerülnek a piacra, de ettől függetlenül a holland cseresznye továbbra is utat talál a fogyasztókhoz” – mondta az importőr.

Franciaország: kis mértékben emelkedett a termelés volumene

A franciaországi cseresznyetermelés a legtöbb régióban – Auvergne Rhône Alpes kivételével – enyhén, 2%-kal nőtt, és közel 40 000 tonnát tett ki, pedig már a 2022-es év 39,3 ezer tonnás mennyisége is ötéves rekordot jelentett.

A szezon május 10. körül kezdődött, bár kezdetben a kereslet a borús idő miatt még bátortalan volt, az időjárás javulásával megélénkült. Egyes piaci szereplők szerint az árak jelenleg meglehetősen magasak.

Németország: kevés a nagy méretű cseresznye a piacon

A spanyol cseresznyebetakarítás idén 1-2 hetes késéssel kezdődött, és kevés volt a nagyszemű áru a német piacokon. Törökország és Görögország az elmúlt években teret nyert Németországban, míg Spanyolország vesztett piaci részesedéséből, főleg azért, mert a törökök és a görögök olcsóbban tudtak termelni. Összességében a hideg németországi időjárás lassította a csonthéjas gyümölcsök iránti keresletet, de május végére tavaszias, meleg időjárást jeleznek ezért a kereslet várhatóan növekedni fog. A spanyol cseresznyét általában májustól augusztus végéig szállítják a német piacokra, a hazai áru általában június-júliusban jelenik meg a boltokban, és a szezon második felében hagyományosan érezhetően csökken a kereslet.

Olaszország: esőzések károsították a korai cseresznyét, megemelve az árakat

A tartós esőzések a korai cseresznyét sem kerülték el, jelentős termésrepedéseket okozva. A korai cseresznye első tételeinek ára mindig magas, mivel a kínálat még korlátozott, és az idei évre ez fokozottan igaz volt.

Észak-Olaszország nagy részén, elsősorban Emilia-Romagna tartományban az elmúlt két hétben nagyon kedvezőtlen időjárási események, például heves esőzések, jégesők és áradások voltak tapasztalhatók. A termelők megkezdték ugyan a korai cseresznye betakarítását, és eleinte még nagyon  tisztességes, 5 €/kg (1850 Ft/kg) körüli árakat is kaptak. Aztán rengeteg gyümölcsöt kellett kidobniuk a heves esőzések okozta repedések miatt, és volt olyan körzet, ahol még az esővédett cseresznye is jelentős károkat szenvedett.

Apuliában a termelőknek a 2023. évi 20. héten kifizetett árak 4,50 és 6,50 euró/kg (1680-2430 Ft/kg) között mozognak, ami a tavalyi évhez képest emelkedést jelent. Eddig a 2023-as olasz cseresznyeszezonban a tavalyi évhez képest némi mennyiségi csökkenés tapasztalható (kb. 15%), másrészt viszont nagyon jó méretű áruval találkozhatunk.

Campaniában a szezon még nem indult el, mivel az elmúlt hetek esőzései itt is repedést okoztak. Ennek következtében a kiskereskedők kis adagokban kapják az eladható árut, mert a termelők csak jó minőséget adnak át – így viszont az árak igen magasak.

Spanyolország: meleg időjárás segít a cseresznyének a késés behozásában

A kezdeti előrejelzések a virágzás elhúzódása miatt késői cseresznyeszüretre utaltak, de a tavaszi magas hőmérséklet végül a legtöbb termőterületen a vártnál előrébb hozta a betakarítást. Az egyik legjelentősebb termőterület a Jerte-völgy, amely idén a tavalyinál nagyobb mennyiséggel érkezett a piacra. A meleg miatt a betakarítás a szokásosnál gyorsabban haladt, de az utóbbi napokban komoly csapadék érkezett Murcia, Valencia és Andalúzia térségébe. A szezon kezdetén a cseresznye minősége a meleg időnek és a csapadékhiánynak köszönhetően igen jó volt, bár a korai fajták átmérője a gyors érés miatt némileg kisebb lett a vártnál. A középérésű- és késői fajták esetében a termelők már normálisabb méretekre számítanak. Az európai piacok lelkesen fogadták az első spanyol cseresznyét, és a szokásos módon az árak nagyon magasak voltak. Ez egészen addig így is lesz, amíg a kínálat nem lesz bőséges. Az ágazat csak júniusban tudja majd igazán, hogyan alakul az év, mivel ekkor lép be a nagy piacokra a spanyol és más termőterületek derékhada, és ekkor igazodnak leginkább egymáshoz az árak. Úgy tűnik, hogy a mediterrán térség legtöbb országában jó termés várható az idén

Magyarország: késő tavaszi esőzések okoztak gyümölcsrepedést

A korai üvegházi termesztésű cseresznye betakarítása május 10-e körül kezdődött. Az ország termelői a 2023 évi cseresznyetermést átlagosra, mintegy 10 ezer tonna körülire becsülik. Az egyik termelő a következőképpen jellemzi a Sweet Early nevű, lehúzható tetejű üvegházból származó termését: „A fajtához képest kivételes minőségű és méretű, ami a precíz klimatizálásnak, az edényes termesztésnek és az SRP Pergola metszésnek köszönhető”.

Az idei szüretet megelőző időjárás közel ideális volt, mindössze egy fagyos napot regisztráltak, ami jelentős hatással nem volt a termésre. A múlt héten azonban a magyarországi termőtájakon nagy mennyiségű csapadék esett, a legtöbb gyümölcsösben 50 mm, az ország nyugati részén pedig 80-120 mm. Az esőzések a Burlat, a Valerij Cskalov és a Nimba korai fajtáknál repedéseket okoztak. „Ez nagyon sok eső. A fóliával fedett gyümölcsösökben a gyökérnyomás révén szintén repedések keletkeztek. Nem minden veszett el, a repedt gyümölcsök aránya a termőhelytől és a fajtától függően 20-50% között lehet”. A magyar cseresznyét Ausztriába, Szlovákiába, Lengyelországba, Csehországba, Szlovéniába és Németországba exportálják.

Görögország: új piacok után kutatva

A 2023-as idényben Görögországban nagy termésre számítanak, és ez különösen a középkorai vagy későbbi fajták esetében lesz igaz. Összességében ez azt jelenti, hogy nagyobb termésük lesz, mint tavaly, mivel idén nem voltak fagyproblémák.

„A görög cseresznyének jó híre van az európai piacon. Sajnos itt, Görögországban nem használjuk ki az országunk csomagolási és forgalmazási lehetőségeit. A legtöbb exportőr Olaszországba és Romániába adja el a legnagyobb mennyiséget, egyenesen a termelőktől. Ennek eredményeként a görög termékek rendszeresen olasz vagy román termékként kerülnek az európai piacokra” – nyilatkozta egy görög exportőr. 

A görög exportőrök szeretnének a német piacra lépni, de szinte az összes európai cseresznye, valamint a török áru is ott köt ki, így a verseny nagyon kemény, és a görög cseresznye nem tud árban versenyezni más országokkal, például Szerbiával, akik egyszerűen olcsóbban termelnek. Alternatív piacok lehetnek még Franciaország és az Egyesült Királyság – mindkettő nagy piac, sok potenciállal.

Törökország: egyre nő a kisebb cseresznyék iránti igény

A török termőtájakon a feltételek jelenlegi alakulása optimális, az idei szezon ígéretesebbnek ígérkezik mind a termésminőség, mind a mennyiség, mind pedig a hosszú rendelkezésre állási időszak tekintetében. A virágzási időszak jól telt, nem volt jelentős mértékű fagy- vagy esőkár, és a gyümölcsösökben intenzívnek tűnik a gyümölcskötődés.

Az Európába irányuló első, közúton szállított tételek várhatóan ezen a héten, május végén indulnak útjukra, légi áruszállítással pedig az Öböl-menti és a kelet-ázsiai országokba kerülhet török áru. Előreláthatólag a szezon a 32. hétig fog tartani. „A csomagolóanyagok és a munkaerő árának növekedése tűnik számunkra a szezon két legkiemelkedőbb kihívásának. Ez az országban az elmúlt néhány évben folyamatosan fennálló inflációnak köszönhető, de úgy gondoljuk, hogy ezeknek a kihívásoknak a hatása mégsem befolyásolja majd komolyan a tevékenységünket” – magyarázta egy török exportőr. „Ha a keresletet és az árakat nézzük, úgy tűnik, hogy a jelenlegi piac inkább a kisebb cseresznyéket keresi, mint a nagyobbakat. A kis méretű cseresznye iránti kereslet mindig is megvolt, de az elmúlt néhány évben növekvő tendenciát figyelhettünk meg az ilyen gyümölcsök iránt”.

Kína: optimizmus a prémium cseresznyék értékesítésében

A kifejezetten hideg időjárás miatt a Shandong környéki cseresznye hozamai alacsonyabbak voltak, másrészt a szezon is később vette kezdetét. Komoly fagykár csökkentette a hozamokat, így a termés várhatóan egyharmadával csökken a 2022-es idényhez képest. A korábbi években a shandongi cseresznyét már május végén elkezdték értékesíteni, idén viszont június elejétől június közepéig, azaz mintegy 10 nappal megcsúszva zajlik majd a szezon.

Ebben a szezonban a termelés a szélsőséges időjárási események miatt is csökkent, de az előrejelzések szerint a cseresznye ára a tavalyival megegyező lesz. Az idei szezonban a szárazság és a kevés eső miatt a cseresznye íze a becslések szerint édesebb lesz, mint az előző években.

Dél-Afrika: jó termés, romló gazdasági körülmények

A dél-afrikai cseresznyeültetvények egy nagyon jó termésű év után jelenleg nyugalmi fázisban vannak. A kiskereskedők korlátozott mennyiségű cseresznyét importálnak.

„Ez egy kivételes szezon volt a gyümölcsünk számára, miután a tavasz melegebb volt, mint az előző szezonban” – mondja egy helyi termelő. Dél-Afrika a tavalyi szezonban több mint 3100 tonna cseresznyét termelt, amelynek 19%-át exportálták, 29%-át feldolgozták, a maradékot pedig frissen értékesítették a helyi piacon. A 2021/22. évi exportot tekintve 60%-a az Egyesült Királyságba, 27%-a pedig a Közel-Keletre irányult. A Közel-Keletre irányuló cseresznyeexport erőteljes növekedést mutat. A dél-afrikai cseresznyének mindössze 6%-a ment Európába a 2020/2021-es időszakban, és ugyanennyi Oroszországba. Dél-Afrikában az elmúlt öt évben 77%-kal nőtt a cseresznyeültetvények területe. A modellek szerint 2026-ra több mint ezer hektárnyi cseresznye lesz az országban. A cseresznyeültetvények kétharmada a Nyugati-Fokföldön található, és ezek 86%-a is a Koue Bokkeveld régióban, egy magasan fekvő hegyvidéki körzetben, ahol almát is termesztenek.

Észak-Amerika: későn kezdik az idényt a fő termesztőkörzetek

Kaliforniában a becslések szerint több mint 8 millió doboz cseresznye (kb. 36 ezer tonna) terem majd az idén, bár a korai fajták a hidegeknek köszönhetően 2,5-3 hetes késéssel indultak. Ez nyomást gyakorol a termesztőkre és a csomagolókra a Memorial Day nemzeti ünnepre (május 29. hétfő, ilyenkor a hősi halottakat, háború hősöket ünneplik Amerikában), és egy szállítmányozó szerint valószínű, hogy a kiskereskedők nem fogják megkapni az akciókhoz szükséges mennyiséget. 

A Csendes-óceán partján, az északnyugati körzetben a termelők és a szállítmányozók a becslések szerint 20-21 millió láda cseresznyét várnak – sokkal többet, mint a 2022-es 12,4 millió láda. A Dark Sweets június 12-15-én, míg a Rainier szezonja várhatóan június 22-23 körül indul, és az idény július közepéig vagy végéig tart.

Kanadában British Columbia tartomány cseresznyefáinak többsége befejezte a virágzást, mivela virágzás kezdete körülbelül két hetet késett, de most egy hőhullám felgyorsítja a szezont. A korai prognózis átlagos vagy jó méretű termésre utal, bár pontosabb becslést csak a beporzás utáni időszakban lehet adni.

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés