Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Tudta, hogy Magyarországon termesztik a világ legerősebb és a legdrágább chilijét is?

A Hajdú-Bihar megyei Bárándon, fóliasátorban készülnek a nemzetközi díjnyertes magyar chilipaprikák.

A családi vállalkozás 2017-ben kezdte meg működését és 2020-ban már négy díjat is elnyert, köztük az amerikai Artisan Flave Awards verseny aranyérmét mézkategóriában, chilis mézükkel – írja a Magyar Mezőgazdaság cikke alapján az Origo. De a versenyen szereztek egy bronzérmet is csípős paradicsomos szószukkal.

A ChillER Manufaktúra nem csupán chilit termel, de a hozzá kapcsolódó termékek is megtalálhatók webshopjukban. Termékeik között szószok, mézek, csokoládék is fellelhetők.

Chili skálájuk igen széles a habanerorótól jalapenoig szinte minden megtalálható, beleértve a caroline reapert, ami a legerősebb chilijük, 2 millió 200 ezer Scoville erejű. Egy 2013-ban elfogyasztott carolina reaper bekerült a Guinness-rekordok könyvébe mint a világ legerősebb chilipaprikája – idézi fel a Világgazdaság.

Fotó: pixabay.com

Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Sok csípős szósz használja reklámaiban a Scoville-skálát. A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el.

Messze nem ez a fajta azonban a világ legdrágább chilije, ezt a címet ugyanis az Aji Charapita nevű fűszernövény birtokolja. A paprikát csak a közelmúltban háziasították, nem is olyan régen még csak Peru északi részének dzsungeljeiben termett, vadon. Az Aji Charapita egészen kicsi, mindössze borsószem nagyságú, ám annál nagyobb az összeg, amelyet kilójáért ki kell fizetni.

A MAGYAR GAZDASÁGBAN IS TERMESZTETT, LEGDRÁGÁBB CHILI KILÓJÁÉRT PEDIG 6 MILLIÓ 300 EZER FORINTOT IS ELKÉRHETNEK.

A chilinek egyébként gyógyhatása is van, többek között vérhígító, méregtelenítő és anyagcsere gyorsító.

A chili fajták csípősségét a kapszaicin adja, mely vegyület számos gyógyhatással rendelkezik. Képes gátolni a zsírsejtek növekedését, serkenti az emésztést és a vérkeringést. Antibakteriális hatása miatt tisztítja a felső légutakat.

FOGYASZTÁSA SORÁN A GYOMROT OLYAN VÁLADÉK ELVÁLASZTÁSÁRA KÉSZTETI, MELY A GYOMOR NYÁLKAHÁRTYÁJÁNAK VÉDELMET NYÚJT AZ IRRITÁLÓ ANYAGOK ELLEN, ÍGY CSÖKKENTI A GYOMORFEKÉLY KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYÉT

– tehát pont ellentétes hatású, mint gondolnánk, azaz hogy az erőssége megterheli a gyomrot. Külsőleg fájdalomcsillapító hatású, használható reumás panaszok enyhítésére, de hatásos lehet fogfájás tüneti kezelésére is. 

agrotrend.hu / Origo / Magyar Mezőgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés