Kertészet

Spárga, mint természetes vitamin forrás

A spárga egy kevésbé ismert, ritkábban használt és szeretett idénynövény, pedig rengeteg lehetőség rejlik benne! Kiváló vitaminforrás és nagyszerű étkek készülhetnek belőle. Sajnos csak pár hétig élvezhetjük az ízét.

fotó: pixabay.com

Népies elnevezése csirág vagy nyúlárnyék. A spárga gondozása elég macerás, így az ára is ezért magasabb a megszokott képest. Május elejétől szedhető. Zsenge, megvastagodott hajtásai, rügyei és a kevésbé fás szára is fogyasztható.

Lila, zöld és halvány sárga, fehér változatban is kapható. Évelő növény, 15-20 évig képes teremni.

Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kis Ázsiában őshonos. Hazánkban nem tekint vissza jelentős múltra, de a többi európai országokhoz hasonlóan a 15–16. századtól ismerték. Itthon sokáig luxuscikknek számított, csak a főúri kertek növényeként tartották számon, közemberek ritkán kóstolhatták. Ezért maradt rajta a zöldségek királya cím!

Érdekességek a zöldségek királyáról

A liliomfélék családjába tartozik. Közelebbi rokonai pedig a hagymafélék.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növény

Rengeteg kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, cinket, foszfort, folsavat tartalmaz, valamint C, E, A, K és többféle B-vitamint (B1, B2, B3, B5, B6, B9) is. Nyomelemekben gazdag, molibdén, karotin, ón, szilícium és a fluor is van benne. Rostban is bővelkedik.

Nem tartalmaz koleszterint, kalória és cukortartalma kevés, víz és klorofiltartalma ellenben meglehetősen magas. Ajánlott rendszeres fogyasztása a kismamáknak és a diétázóknak is.

fotó: pixabay.com

A spárga jótékony hatásai

Az egyik leghatékonyabb vizelethajtó szer, tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását, illetve húgyúti fertőzések esetén is javasolják. Különböző gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallott még, mint mondjuk a fogfájás. Ízületek és idegi problémák esetén is használják olykor, mert az ízületekben lerakódó húgysavköveket eltávolítja. Lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezet esetleges savasságát. Méregtelenítésre is kitűnő. Kedvező a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre is fogyasztása.

Spárga felhasználása

Elsődlegesen levesként vagy párolva, ízesítetten fogyasztják. Ezen kívül kitűnő lehet saláták, omlettek, rizottók ízesítéséhez is. Meglepő, de készülhetünk a spárgából desszert is!

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon is!

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés