Kertészet
Spanyolországban 13%-kal csökkent a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása
A MAPA adatai szerint a gyümölcsök fogyasztása 12%-kal, a zöldségféléké pedig 15%-kal esett vissza Spanyolországban.
A Spanyol Mezőgazdasági Minisztérium (MAPA) élelmiszer-fogyasztási panelje szerint a frisspiaci gyümölcsök és zöldségek fogyasztása továbbra is csökkenő trendet mutat: a 2022. január-augusztusi időszakban a belföldi fogyasztás volumene 4,7 millió tonna (-13%), értéke pedig 8,69 milliárd euró (-4%) volt. Ez a visszaesés egyaránt érinti a zöldségeket és a gyümölcsöket is.
Gyümölcsöknél a tavalyi év azonos időszakához képest mennyiségben 12%-os a csökkenés (2,5 millió tonna), értékben pedig 1%-os (4,37 milliárd euró). A zöldségeknél mennyiségben 15%-os, értékben 8%-os visszaesés figyelhető meg, és ez a trend különösen az alábbi zöldségféléket érinti: paradicsom (-12%), saláta (-12%), paprika (-19%) és hagymafélék (-20%).
Fotó: pixabay.com
A mostani adatok szerint a spanyol zöldség-gyümölcs fogyasztás a koronavírus-járvány előtti szintre esett vissza: 2019. január-augusztusi időszakában még 5,2 millió tonna volt belföldi fogyasztás.
agrotrend.hu / FruitVeb