Kertészet

Országszerte jó cseresznyetermés várható

Ha a cseresznye idei kilátásaira vagyunk kíváncsiak, akkor mindig meg kell nézni, hogy mi történik a cseresznye hazájában, Nagykörűben. Úgy tűnik, nem okozott nagy károkat a kései fagy az ottani cseresznyésben. A gazdák a biztonságos termesztés és értékesítés érdekében szövetkezetet hoznak létre. Nyárra rendelkezésre áll majd az újonnan elkészült hűtőház is. Egy üzletlánc pedig bevonja kínálatába az eredetvédett nagykörűi ropogós cseresznyét.

Mindettől pedig azt várják, hogy az értékesítésben nem jelentkeznek problémák és megéri termelni a gyümölcsöt, írta a Növényvédőszer.hu. Barát József őstermelő, alpolgármester a pár hete rendezett cseresznyevirágzás ünnepére nagy izgalommal készült, hiszen az időjárás nagyban megnehezítette a fejlődést. Mégis kihagyhatatlan ez az ünnep nem csak azért, mert egyedi élmény, amikor az egész falu virágba borult, hanem ilyenkor lehet következtetni a termésre is. A domborzati viszonyoknak köszönhetően a falu és környéke rendre megússza a fagyokat, az idén viszont volt némi fagykár, de ez nem befolyásolja a termést az alpolgármester szerint. A faluban a cseresznye értékesítése mindig jelentett problémát, hiszen a falu nem a modern ültetvényeiről híres – ez a gondok alapforrása.

– A tavalyi és az azt megelőző évben az aszály és a késői virágzás miatt igen apró volt a termés és ezt valóban nehéz volt értékesíteni, az idén jobbak az előjelek, de végre rálépünk arra az útra, amelyen ezeket a hiányosságokat szépen lassan felszámoljuk. Nagykörűben az adottság nagyon jó és van egy olyan fajtánk, ami a jó termést biztosítja. Létrehoztunk egy olyan szövetkezetet, amivel 30 éve adósak vagyunk magunknak és a cseresznyetermesztésnek is. Sok kezdeményezés volt már az elmúlt évtizedekben, de ezek elhaltak, mert a lelkesedés és az erő egy idő után elfogyott, ezért amíg nem volt olyan érdekelt szervezet, amelyik szívósan, következetesen végig megy ezen az úton, addig komoly eredményre nem számíthattunk. Most 17 gazdával megalakult a KörüTÉSZ, amely felvállalja ezt a sokrétű feladatot –foglalta össze Barát József.
 
A pályázati forrásból épült hűtőház is mutatja, hogy most valóban komolyak a szándékok az új típusú szövetkezésre. Ezt ebben a hónapban használatba veszik a termelők és ez volt a záloga annak az együttműködésnek is, amellyel bekerülhettek az egyik nagy hazai áruházláncba. Az eredményes tárgyalásoknak köszönhetően részesei lettek a gazdától az asztalig programnak, ami szintén komoly elismerés. Ennek feltétele, hogy a termesztés módja korszerű legyen. A gazdák egy része saját területének egy részével szállt bele ebbe a kísérletbe. Így szinte bio minőségben termelik meg a cseresznyét, ami nem könnyű, mert a cseresznyelégy és a monília nagy kihívást jelent.

Nagykörűben egyébként elég nehéz egységes árut termelni, ezért az export piaci nyitás, mint lehetőség kimaradt a falu életéből, helyette viszont megjelentek a szakmainak nem nevezhető vásárlók, akik a cseresznyét Lengyelország és Románia felé vitték – ez egy kiszámíthatatlan és rosszul fizető piac volt, ami nem késztette a gazdákat az igényességre. Az igazi változást nem csak a nagyáruházi értékesítés, hanem az uniós eredetvédelem hozta el Nagykörűben.     

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés