Kertészet

Óriási veszteség éri a dísznövény ágazatot

Mintegy 174 milliárd forintra rúg a dísznövényágazatot érő veszteség az előzetes becslések szerint, de két intézkedés is enyhítheti a károkat – mondta a Világgazdaságnak Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke. Az egyik ilyen de minimis (csekély összegű) támogatás az energiahordozókra, a másik a szaporítóanyagok árának a támogatására vonatkozik. Az agrártárca erről szóló döntése bármely pillanatban megérkezhet, és százezer ember munkájának a megmaradását segítené. A többségük családi vállalkozásként működik – mondta a szakmai szervezet elnöke.

Még nem dőlt el, hogy az anyák napja miatt tovább nyitva maradhatnak-e a virágboltok a hét végén, az Agrárminisztérium e kezdeményezéséről majd az operatív törzs dönt – mondta Orlóci László. A szakember már azt is nagy segítségnek nevezte, hogy a járvány idején három óráig nyitva maradhattak a virágüzletek és a kereskedések, hiszen Ausztriában például mindent bezártak.

fotó: pixabay.com

A dísznövényágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés.

  • A vágottvirág-termesztők 85,
  • az egynyári és balkonnövények termesztői 80,
  • a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körülire becsülik a bevételkiesésüket.

A második negyedévben a vágottvirág-termesztők 4,7 milliárd, a virágzó cserepes dísznövényekkel foglalkozók 7,3 milliárd, a díszfaiskolák 7,3 milliárd forinttól eshetnek el.

A termelők minden forrásukat a tavaszi árukészlet előállításába forgatták, a tartalékaik végesek – sorolta Orlóci László.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook