Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Novemberben még lehet ültetni. Ezekkel a virágokkal és zöldségekkel próbálkozz!

Novemberben lelassulnak a dolgok a kertben. Az enyhébb területeken megjelennek az első fagyok, és a nappalok rohamtempóban rövidülnek. Novemberben azonban még sok a tennivaló a kertben, és rengeteg virág, zöldség és gyümölcs van, amiket most lehet elvetni és ültetni a tavaszi betakarításhoz vagy a téli terméshez.

Virágok vetése és ültetése novemberben

1 Ültetés üvegházban/beltéren

Szereted a cukorborsót? Ha van üvegházad vagy zárt balkonod, most vesd el a magjait, hogy a következő tavasszal megédesítsék a tányérjaid! Hűvös, de fagytól mentes üvegházban szintén belevághatsz olyan virágmagok vetésébe, mint a laurentia, a kerti sarkantyúfű, a gyűszűvirág vagy a csillagfürt – írja cikkében a szeretemamezogazdasagot.hu.

Fotó: pixabay.com

2 Ültetés a szabadban

Ültess tavaszi virághagymákat, például tulipánhagymákat ebben a hónapban. Ha nem szeretsz órákon át a hidegben ásni, fontold meg egy hagymaültető vásárlását, ami jelentősen felgyorsíthatja a gumók elültetési idejét.
Ebben a hónapban elültetheted a nárciszhagymákat, hogy tavasszal sárga pompába ragyogják be a kertedet.  
November ideális hónap arra, hogy elültesd a karácsonyi rózsát (hunyort) a kert végébe, hogy télen is gyönyörű virágokban gyönyörködhess.
Próbálj ki bátran egy dupla fajtát a dúsabb virágzatért, vagy egy finom egyvirágú fajtát, mint például a korzikai hunyor.
Szerezz be egy öles terrakotta cserepet, és töltsd meg jácinthagymákkal, hogy a következő tavasszal üde színeivel és illatával szebbé tegye a napjaidat.
Ültessen magnóliafát a hónap elején. Válassz tavaszi vagy nyári virágzású fajtákat rózsaszín, sárga, fehér vagy mély lila színben.
Novembertől márciusig ültetheted a csupasz gyökerű rózsafajtákat, de ez a hónap ideális a kutya rózsa vagy bármilyen más dús virágzatú rózsa ültetésére is.
Ha télen is szívesen látnál élénk színeket a kertedben, most ültesd el cserepekben a hangát, az árvácskát, az ibolyát vagy a kankalint.
Még nem késő kiültetni a kerti téli virágzású egynyári növényeket, mint például az árvácskát. Végül, de nem utolsó sorban itt a tökéletes alkalom a sövények telepítésére! Rengeteg különböző fajta közül válogathatsz a csupasz gyökerű színes sövényektől kezdve a gyorsan vagy a lassan növekvő, és a magas sövények között, hogy megtaláld kerted számára a tökéletes megoldást.

Zöldségek és fűszernövények vetése és termesztése

Semmi sem izgalmasabb, mint a saját termesztésű fűszernövényeiddel ízesített ételek. Ha van üvegházad, fedett erkélyed, vagy egy fűtetlen szobád ablakpárkányokkal, akkor vess bazsalikomot, kaprot, metélőhagymát vagy petrezselymet.

Novemberben már a kertbe is kivethető az újhagyma vagy a napjainkban divatos pak choi salátaféle magjai üvegbúra alatt. Az olyan extra hőt nem igénylő téli salátákat, mint a téli zsázsa, a porcsin és a kukorica saláta, novemberben vethető a szabadban és üvegházban egyaránt. Ha beltérben szeretnél salátát termeszteni, válassz gyorsan növő és újra hajtó levélzetű salátafajtákat, mint például a Speedy.

A strapabíró disznóbabot vagy más néven lóbabot novemberben közvetlenül a kertben is elvetheted, így extra korán tudod élvezni a betakarítását tavasszal.

Novemberben közvetlenül a szabadba ültetheted az őszi hagymaféléket, a medvehagymát és a fokhagymát is. Ha odáig vagy a pompás spárgakoronákért, ne habozz, ültesd el most, hogy a következő évben ne kelljen drága pénzért a boltban megvásárolnod őket. A hónap elején ne feledd el a káposztát sem kiültetni.

Hadarik Rita

agrotrend.hu / Szeretem a mezőgazdaságot

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés