Kertészet

Mire lehet jó még a törköly?

A környezetbarát technológiák, anyagok használata egyre fontosabb azért, hogy óvjuk földünket. Tudjuk, hogy jobban is figyelhetünk mindennapjainkban is erre. Néhány érdekes példát szeretnék bemutatni, hogy milyen alternatív megoldásokat tartogat számunkra a jövő.

Létrehozva:

|

Év elején röppent fel a hír, hogy a Conscious Collection számos ruhaneműében, táskájában és pár cipőjét vegán környezetbarát kivitelben igyekszik gyártani. Ez az anyag a "vegea" nevű anyag, amely szőlőtörkölyből készül és már 2017-ben egy nagy fast fashion divatház kísérletezett vele. Reménykedjünk, hogy a jövőben egyre több divatóriás dönt ilyen anyagok használata mellett.

Természetesen nemcsak a divatipar, hanem számos tudományos kutatás is keresi az utakat az agrárium „hulladékának” felhasználására. Ilyen például egy a mexikói Querétaro államban működő egyetem (The National Autonomous University of Mexico).

A mérnöki csapat projektjének célja, hogy szőlőtörkölyből és tejsavóból állít elő két gázt, amelyet „tiszta áram” előállítására használnak majd.

A szőlőtörkölyt júniustól novemberig gyűjtik mindegy 28 borászattól. Míg a tejsavó gyűjtésére egész évben van lehetőségük. A hulladéktermékeket laboratóriumba szállítják, ahol mikroorganizmusok segítségével lebontják őket, hogy gáznemű bioüzemanyagot állítsanak elő belőlük. Buitrón Méndez, a kutatás vezetője, elmondta, hogy a szőlőtörkölynek "savas pH-ja van, ami ideális a kétlépcsős folyamat elindításához". 

fotó: pixabay.com

A hidrogént és a metánt két külön reaktorban állítják elő, a hidrogénreaktor savas pH-t igényel, míg a metánreaktor semleges pH-t. Ezt a folyamatot teljesen automatizálják, hogy ideális feltételeket teremtsenek mindkét gáz maximális termeléséhez.

A kutatók ezután a bioüzemanyagot elküldik az eredeti hulladékot szállító borászatoknak és sajtüzemeknek azzal a céllal, hogy önellátóvá tegyék őket.

Érdekes elgondolkodni azon, hogy a tökölyt ily módon is fel lehet használni. Hazánkban inkább elterjedt, hogy beforgatjuk a földbe vagy lepároljuk, esetleg takarmányként használjuk.

agrotrend.hu / Tamás Emőke

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook