Kertészet
Miért maradt drága a dió?
A Dunántúli Napló olvasója is megerősítette azt az értesülést, hogy több gazdától és kiskerttulajdonostól is azt hallotta, hogy a korábbi évekhez képest idén sokkal kisebb kárt okozott a dióburok-fúrólégy a termésben, ezért lényegesen több egészséges diót szüretelhettek a gazdák.
Ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy mire a piacon megjelent az idei dió, mégis nagyon magasak az árak. Pedig ehhez a folyamathoz az inflációnak végképp semmi köze nincs – vélekedett.
Fotó: Pera Detlic / Pixabay
Az amerikából behurcolt kártevő ellen az aszály is hatásos volt – számuk tizedére csökkent –, de az előző években folyamatosan kellett védekezni permetszerekkel a pusztító rovarok ellen. Most azonban a nagyüzemi termelésben az energiaárak emelkedése hatott negatívan, hiszen a munkafolyamatok, benne a szükséges szárítással, jelentős energiát igényelnek.
Ez gyűrűzhet be a végül a piacokra is, és továbbra is magasan tartva a dió árát, hiszen amit a permetezésen megspóroltak, az el is megy az energiaárakon.
agrotrend.hu / BAMA